Cine-i oprește?

Acum ceva ani, în momentul în care Consiliul Național al Audiovizualului a impus televiziunilor să scrie vizibil pe ecran „playback” atunci cînd cetățenii din imagini chiar asta făceau, dar atît ei cît și prezentatorii o țineau sus și tare că e cîntare live, m-am bucurat.

În mod evident, nu toate televiziunile, mai ales alea care funcționează prin garsoniere, au posibilitatea tehnică de a face o cîntare pe viu în propriile studiouri. Și la fel de evident este și că o imensă majoritate dintre „vedetele” poreclite cîntăreți/cîntărețe nici nu pot, nici nu au habar măcar ce înseamnă un concert. Ba eu cred chiar că sînt destui dintre ei care chiar nu au văzut vreodată în viață un concert. Ei (de fapt în special ele) trăiesc cu convingerea că „a cînta” înseamnă să te duci în studioul ăla plin de băieți, să faci tot, dar ABSOLUT TOT!, ce-ți cer ei să faci, după care din butoane lălăiala aia cretină, pe versuri de subdezvoltați mintal, se transformă în ceva ce nu prea are de-a face cu muzica, dar, culmea, adesea ni se povestește că a devenit „hit”. Că rupe clasamentele (evident, alea on-line!) și e difuzată în neștire de niște radiouri. Ceea ce nu mă miră, întrucît și cretinii au radiourile lor, atît la noi, cît și oriunde în lume. Chestia absolut stupefiantă însă este că ființele despre care vorbesc eu aici capătă adesea titulatura de „artiste”, de „cîntăreț”, de „dive”, ba mai sînt și aduse să grohăie prin niște studiouri tv, în interiorul unor emisiuni făcute de realizatori cam cu același IQ și evident cu tot atît bun simț.

Am mai semnalat acest caz ieșit din comun, anume tragerile loto amestecate cu „muzica”, pe vremea cînd panarama era organizată de TVR. Odată cu mutarea la RTV, am sperat că dispare neobrăzarea asta. Nici gînd, parcă s-a și amplificat: apar niște maimuțe pe post de cîntăreți, de toate vîrstele, care spun niște imbecilități într-un dialog absolut idiot cu prezentatorii (prezentatoarea fiind cică și ea „cîntăreață”), iar apoi rag niște chestii care nici pe playback nu sună decît tot a rahat.

Totuși, cine-i oprește? E nevoie de procurori pentru a constata frauda cu playback-ul?

Fiţi sociabili!