Chef Tudorel Creangă

Alături de alţi chefi, a gătit gratuit pentru copiii de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” şi pentru două cămine de bătrîni din Vatra Dornei.

S-a născut pe 4 august 1956 la Gura Humorului „dintr-o mamă moroşancă de pe Valea Izei, de la Bîrsana, şi un tată bucovinean hîtru şi orgolios din Botoşana – Suceava într-o zi de duminică, deci Leu cu ascendent în Leu”. Tatăl era miner artificer, iar mama lucra la CAP. Tudorel Creangă a declarat pentru Jupânu’ că de mic îşi dorea să ajungă marinar şi de aceea a urmat cursurile Liceului Militar de Marină „Al. I. Cuza” din Constanţa, iar apoi Şcoala Militară de Marină. A plecat din marină în 1992 din motive medicale, „apoi am făcut diverse meserii,  pînă am hotărît să pun în practică hobby-ul meu de a găti”.

Jupânu’: Cînd ai gătit primul fel de mîncare şi ce anume?

Tudorel Creangă: Primul fel de mîncare a fost gătit de mine pentru verişorii mei la 14 ani. Şi era o budincă de macaroane cu brînză la cuptor.

Înainte de a deveni chef, ce te gîndeai că vei ajunge?

Înainte de deveni chef credeam că voi avea o carieră militară strălucită în marină, dar viaţa te duce spre ceea ce trebuie să se întîmple.

Pofta de a ajunge chef ţi-a venit mîncînd sau gătind?

Sînt un gurmand, deci e o îmbinare: îmi place să gătesc, dar şi să mănînc. Aşa că ambele m-au adus aici.

Care ar putea fi legătura între liceul militar de marină pe care l-ai absolvit şi profesia ta de-acum?

În Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” făceam cu drag serviciile obligatorii la bucătărie şi popotă. Nu le vedeam ca pe o corvoadă, da, îmi plăcea atmosfera din bucătărie.

Cînd ai luat decizia de a te dedica gătitului şi de ce?

Acum 16-17 ani am spus că trebuie o schimbare în viaţa mea şi m-am apucat de cursuri de bucătărie. Tîrziu faţă de mulţi alţi bucătari, dar cu ambiţia de a nu rămîne plafonat şi de a ajunge chef.

Cine te-a încurajat să urmezi această carieră şi cui îi datorezi succesul tău?

A fost voinţa mea, nu am fost încurajat şi nici împins de la spate, am făcut în viaţă doar ceea ce mi-a plăcut, fără sa fiu constrîns.

De cît talent ai nevoie şi cîtă muncă trebuie să depui pentru a avea succes în această profesie?

50%  talent şi 100 % muncă, învăţare, şcoală, practică.

Mai ai în plan tu şi amicii tăi chefi să gătiţi pentru persoane defavorizate, aşa cum aţi făcut la Gura Humorului şi Vatra Dornei?

Cu cîteva pauze, în care chefii din echipă au şi alte activităţi, da, vom găti la multe instituţii unde sînt copii ori bătrîni instituționalizați, vom încerca să continuăm această activitate chiar dacă vom avea sponsori puţini.

Care este bucătăria ta preferată şi de ce?

Voi rămîne clasic în bucătărie, susţin bucătăria românească cu influenţele ce au trecut peste noi, de la rusisme la turcisme, dar rămîn ancorat aici.

Care este felul de mîncare care-ţi iese cel mai bine? 

Nu am un preparat preferat, dar mănînc tot ce este gustos.

Fiind în plin post, ce reţete pentru felurile I, II şi desert recomanzi? Ceva ieftin, care se găteşte repede şi care e gustos.

Un meniu de post: ciorbă de hribi; vinete împănate la cuptor; prăjitură cu morcov.

Jupânu’

În liceul militar, la munci agricole – tudorel creangă munci.

În şcoala militară, la atelierul de arme – tudorel creangă atelier

Echipa mea de pe Fregata 111 Mărășești, Nava Amiral și Bătrîna Doamnă – tudorel creangă fregată.  

Tunarii de pe crucişătorul „Muntenia” – tudorel creangă crucişător.

Elev militar într-o fotografie realizată la Botoşana – tudorel creangă militar.

În echipajul crucişătorului uşor „Muntenia” – tudorel creangă ofiţeri.  

Bufet românesc pentru turiștii australieni – tudorel creangă australieni.  

Lansarea primei cărţi, „Bucatele lui Creangă”, la 1 aprilie 2016 – tudorel creangă carte.

Platouri marca „Tudorel Creangă” – tudorel creangă platouri.

Cu echipa de chefi care a gătit gratuit pentru copiii de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului – tudorel creangă chefi.

Aripioare de vînătă cu roşii, mîncare de post – tudorel creangă aripioare de vînătă cu roşii.

Fiţi sociabili!