Cetăţean de onoare

Reporter: Domnule preşedinte de opoziţie, mare păcat că nu sînteţi de pe la noi din judeţ, mare păcat pentru acest judeţ bucovinean. În acelaşi timp, mare cîştig şi onoare pentru ţară, că aveţi această statură naţională şi internaţională de necontestat şi de neegalat în acest an centenar şi nu numai. Aş putea spune chiar că această statură vă însoţeşte în eternitate, nu numai în centenar.

Politician: Mă bucur că mă periaţi cu aceste aprecieri la adevărata mea valoare. Ce beţi? Ce mîncaţi? Sau vreţi să vă cînt ceva la balalaică?

Reporter: Nu prea mai ai ce bea şi nu prea mai ai ce mînca-n ţara asta de cînd v-a suflat PSD de sub nas guvernarea, dacă-mi permiteţi să anticipez prima mea întrebare din acest interviu. Şi dacă-mi permiteţi, vă dau voie pe urmă să-mi cîntaţi şi la drîmbă, dacă aveţi în dotare.

Politician: Vă permit, mai ales că sîntem pe aceeaşi lungime de undă politică. Totuşi, ce-aţi vrut să insinuaţi cînd aţi afirmat că-i mare păcat că nu sînt de pe la voi din acest judeţ bucovinean renumit?

Reporter: Mare păcat pentru noi judeţenii, nu pentru dumneavoastră. Îmi imaginez ce onoare-ar fi fost pentru noi să vă avem ca cetăţean de onoare al acestui judeţ condus chiar de opoziţia pe care o prezidaţi cu onoare la nivel naţional atît de înalt. Cît de bine v-ar fi stat în vitrina noastră judeţeană cu cetăţeni de onoare!

Politician: Ce criterii aveţi pentru vitrină? Că poate mă gîndesc să consimt.

Reporter: Iată ce frumos folosiţi şi dumneavoastră regionalisme de pe la noi! V-a inspirat domnul proaspăt ministru Popa bucovinean de la noi sau aşa vorbiţi de la mama de-acasă?

Politician: Vă atrag atenţia că v-aţi abătut de la subiectul discuţiei noastre iniţiale. Şi nu vreau să mai aud de plagiatori regionali protejaţi de analfabeţii şi anagramaţii din PSD. Deci să revenim la subiectul discuţiei noastre!

Reporter: Vă referiţi la vitrina cu cetăţeni? Eu vă propun şi vă susţin în uranimitate, dacă-mi enumeraţi cîteva merite, fiindcă acest titlu se acordă pentru activitate remarcabilă. Aveţi aşa ceva la activ?

Politician: Dacă eu n-am, cine naiba să aibă? Analfabeţii şi anagramaţii din PSD? La ce fel de activitate remarcabilă vă referiţi? Şi cînd spuneţi uranimitate o spuneţi ca regionalism sau ca pesedist împuţit?

Reporter: Ca rector de universitate bucovineană.

Politician: Hai să ne întoarcem la vitrina cu cetăţeni. Ce fel de activitate remarcabilă îmi trebuie la activ ca să-mi fac loc cu coatele în vitrina cu cetăţeni de onoare de-aci de la voi?

Reporter: La noi se preferă activităţi în domeniul economic şi de afaceri, gospodăresc, administrativ, social, comunitar, cultural-educativ sau sportiv. Dacă vă fîstîciţi în legătură cu astea, poate v-aţi distins prin fapte de arme sau în competiţiile sportive naţionale şi internaţionale.

Politician: Lăsaţi-mă un minut să mă adun de pe jos şi pe urmă vă spun. Pînă atunci, vreţi să vă cînt ceva la balalaică?

Reporter: Nu-i important să-mi cîntaţi la întrebarea asta. De fapt întrebarea mea-i un fel de-al meu de-a mă afla în treabă, ca să alunec spre subiectul care mă interesează de fapt.

Politician: Hai să aud mai întîi subiectul şi pe urmă vi-l cînt după ureche la balalaică.

Reporter: Subiectul se referă la cartea neagră şi groasă pe care o ţineţi în mînă de cînd aţi venit. La cît de strîns o ţineţi în mînă, bag mîna-n foc că-i cartea dumneavoastră de căpătîi.

Politician: Şi nu numai. O folosesc şi la căpătîi cînd mă culc, dar o folosesc şi-n alte împrejurări de zi cu zi. Chiar şi la toaletă, dacă e cazul şi dacă-mi permiteţi această indiscreţie intimă.

Reporter: Dumneavoastră aţi scris-o?

Politician: Da cine naiba s-o scrie? Analfabeţii şi anagramaţii din PSD?

Reporter: Mă gîndeam că poate aţi plagiat-o împreună cu liberalii dumneavoastră din plictiseală în timpul liber din parlament.

Politician: De fapt am autoplagiat-o şi, ca să citez fără ghilimele, este păcat că umbrim aceste valori ale învățământului românesc printr-o scoatere în evidență a unor elemente nu atît de importante, cum ar fi plagiatele.

Reporter:  Aţi autocitat fără ghilimele şi fără cusur. Vă felicit. Că nici nu am învățat în facultate să fac citarea în acest mod şi uitaţi-vă ce reporter bun am ajuns.

Politician: Ca să vă complectez în idee, legea de fapt nu  prevede nicăieri că trebuie să punem ghilimele la un text pe care-l preluăm, să punem citarea imediat după el, deși astăzi cei mai mulți dintre cercetătorii noștri așa o fac, dar legea nu o prevede.

Reporter: Mai ţineţi minte de unde aţi preluat şi aţi autocitat fără ghilimele?

Politician: Staţi să mă uit pe copertă. Pe copertă scrie că am preluat şi am autocitat din programul de guvernare care dăunează grav românilor şi care este cea mai mare vînzare de iluzii de după 1989, cu un program de guvernare ca o „colecţie de minciuni din cărţile cu baronul Munchhausen”.

Reporter: Aici aţi folosit ghiulimele, ca să mă exprim regional bucovinean. De ce-aţi folosit ghiulimele în acest paragrap?

Politician: Fiindcă baronul Munchhausen ne-ar putea acuza de plagiat şi nu vrem să avem probleme cu Parlamentul European. Şi n-aş vrea să ratez titlul de cetăţean de onoare la voi.

Reporter: Nu-i grabă. Titlul poate fi conferit şi post-mortem.

Fiţi sociabili!