Cerem bani!

Reporter: Aş vrea să reluăm dialogul legat de realizările dumneavoastră, fiindcă spaţiul publicitar de data trecută a fost cam insuficient şi ne-am oprit pe la mijloc sau chiar înainte de mijloc cu realizările respective. Între timp am aflat că aţi mai imaginat o serie de realizări pe care le programaţi în acest an şi aş vrea să ne referim la ele pe larg.

Politician: Foarte bine te-ai gîndit, fiindcă nu numai eu, dar şi colegii mei de partid s-au pus pe imaginat realizări măreţe la care vreau să mă refer. Din păcate, noi înţelegem că programul de guvernare trebuie aplicat, dar nu pe spatele autorităţilor locale. Noi am pierdut la Suceava 5,1 milioane de euro, dar sînt primării în ţară care au pierdut mult mai mult decît noi.

Reporter: Dar domnul Dragnea de la Ciuma Roşie a spus că comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 de miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat. Şi-a mai spus că nici un judeţ nu va avea mai puţin de 400 de lei/locuitor, faţă de doar 250 anterior, şi nici o primărie nu va avea mai puţin de 1.200 de lei/locuitor, faţă de doar 750 de lei înainte.

Politician: Nu-i ştii pe ăştia de la Ciuma Roşie că mai întîi se împăunează şi pe urmă vin cu rectificări de toată jena? Hai să revenim la oile noastre!

Reporter: Eu aş reveni la domnul deputat Gheorghiu care a afirmat de curînd un slogan inspirat intitulat „așa nu se mai poate” şi care a făcut şi un apel către parlamentarii suceveni ai PSD să urmeze exemplul fostului premier al României Mihai Tudose și să demisioneze din acest partid. Am revenit bine cu acest exemplu halucinant şi exploziv? 

Politician: Ai revenit destul de bine, dar să ştii că asta nu-i ideea lui, fiindcă s-a inspirat de la mine, care i-am mandatat pe toţi parlamentarii liberali de Suceava să depună amendamente pentru alocarea de fonduri. Pe româneşte, să ceară bani.

Reporter: Fonduri în general sau fonduri şi fonduri?

Politician: Dacă mă laşi să citesc această listă de fonduri, ai să te lămureşti şi ai să te îngrozeşti.

Reporter: Citiţi liniştit, fiindcă tocmai astăzi este Ziua Mondială a cititului cu voce tare la care participă milioane de oameni din peste 100 de ţări şi care are menirea de a încuraja copiii, tinerii şi adulţii din întreaga lume să citească, să scrie, să îşi împărtăşească poveştile, să celebreze puterea cuvintelor, conştienţi fiind că dreptul la alfabetizare aparține tuturor cetăţenilor, politicienilor şi parlamentarilor.

Politician: Nu mă folosesc eu în mod special de acest prilej, că oricum eu sînt obişnuit să citesc cu voce tare ce-i în guşă şi-n căpuşă la toate şedinţele, dar acum vreau să-ţi citesc cu voce tare faptul că multe primării au fondurile blocate şi din păcate guvernele din ultimii ani nu au acordat nici un ban primăriilor.

Reporter: Şi cum v-aţi gîndit să rezolvaţi această situaţie?

Politician: Pe scurt, ne-am gîndit să cerem bani. Şi ca să vezi că nu glumesc, îţi citesc cu voce tare că PNL va solicita şi finanţarea Transgaz România pentru a finaliza construcţia magistralei de gaz metan spre Vatra Dornei. Cerem bani pentru finalizarea studiului de fezabilitate şi stabilirea indicatorilor tehnico-economici pentru drumul expres Siret – Suceava – Paşcani, cu patru benzi, pentru legătura cu Bucureşti, astfel încît în 2020 să poată începe lucrările; studiul de fezabilitate pentru Autostrada Unirii, Iaşi – Tîrgu Mureş, pe toată lungimea de 302 kilometri; modernizarea DN 2, Roman – Siret, modernizarea DN 29 A, Suceava – Adîncata – Dorohoi, modernizarea DN 17B, Vatra Dornei – Dorna Arini – Crucea – Broşteni, pe Valea Bistriţei, şi aşa mai departe.

Reporter: Cînd a fost partidul dumneavoastră la guvernare, tot aşa cereaţi bani şi fonduri pentru toate aceste realizări şi tot aşa guvernul se făcea că plouă?

Politician:  Ce-are una cu alta? Mai vrei să mai faci interviu sau nu vrei? Că uite, m-ai întrerupt din citit cu voce tare!

Reporter: Mă scuzaţi, n-o să se mai repete.

Politician: Normal că n-o să se mai repete. Vrei să rămînă judeţul nostru subdezvoltat şi fără bani?

Reporter: Aş vrea totuşi să-mi relataţi pentru cititorii ziarului nostru unde v-aţi propus să ajungeţi cu aceste realizări de ultimă oră pe care le preconizaţi, cerînd bani şi iar bani?

Politician:  Sîntem interesaţi să ajungem mai repede în drumul spre Vest, fie la Drăguşeni, fie la Tîrgu Neamţ, fie la Poiana Teiului prin Broşteni, fie prin zona Bilbor, pe care o modernizăm, la Topliţa – Ditrău. Avem acest interes, noi, sucevenii, să se finanţeze autostrada Transilvania – Moldova, Autostrada Unirii. Solicităm fonduri pentru finalizarea centurii Sucevei. A început construcţia tronsonului care are şase ani întîrziere. Din păcate, în toamna trecută s-a lucrat doar 10% din cît s-a propus, din informaţiile pe care le am.

Reporter: Mă scuzaţi, n-o să se mai repete. Pentru ce mai cereţi bani?

Politician: Cerem bani pentru studiul de fezabilitate pentru centura a doua a Sucevei, care să lege Staţia de 110 kV de la intrarea în Suceava de zona Bosanci şi aeroportul din Salcea. Din cîte ştim, aici va fi o investiţie de circa 38 de milioane de euro. După o întîrziere de şase ani s-a început construcţia centurii la Rădăuţi şi cerem în acest an alocarea de bani pentru a se finaliza. Şi sigur că cerem bani pentru studiile de fezabilitate pentru centura de la Fălticeni, prin zona grădinii de la Rădăşeni, pentru centurile de la Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei. Sînt zone care în momentele de vîrf, cu sezon turistic, cei care circulă rămân mult blocaţi în trafic.

Reporter: Într-un interviu publicat ieri de mine, deputatul PSD Alexandru Rădulescu a precizat că și pentru mai multe investiții importante în infrastructură din județul Suceava vor fi alocate fondurile necesare pentru a fi finalizate anul acesta. Tot Rădulescu mi-a precizat că în ceea ce privește primăriile, acestea vor primi finanțări per capita de 1.250 de lei/locuitor, comparativ cu 750 de lei/locuitor, cît au primit în 2018, avînd de plătit în plus doar indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități și a însoțitorilor acestora. De asemenea, el a arătat că și Consiliile Județene vor primi o sumă de 400 de lei/locuitor, comparativ cu 250 de lei în 2018. De ce mai cereţi bani, dacă Rădulescu spune că Ciuma Roşie v-a dat bani?

Politician: Ştii vorba aia de pe la noi din Bucovina, că nu-i prost cine cere? Vrei să-ţi citesc cu voce tare cine-i prost sau te-ai lămurit singur?

Fiţi sociabili!