Centura Safari

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că premierul a încălcat pactul de coabitare pe politică externă, justiţie şi stat de drept, adăugînd că a decis declanşarea unor consultări tehnice, prevăzute în acord, în legătură cu aceste domenii. „Acordul de colaborare instituţional cu premierul, personal, am constatat că a fost încălcat consistent în domenii precum politica externă, stat de drept, independenţa justiţiei. Din acest motiv, am decis ca înainte de orice măsură, să declanşez mecanismul de consultare, prevăzut în punctul şapte al acordului, mîine, discuţii la nivel tehnic pentru o analiză pe punctele enunţate”, a spus preşedintele. El a enumerat, printre încălcările acordului, declaraţiile lui Ponta legate de Kosovo şi despre regimul politic din Siria. Preşedintele Băsescu a declarat că va face o analiză privind pactul de coabitare cu premierul Ponta şi se va pronunţa, menţionînd că cel mai important punct, independenţa justiţiei, „s-a prăbuşit”. Ponta a declarat, ulterior, că el nu doreşte denunţarea pactului. Premierul Victor Ponta a declarat, la RTV, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, el precizînd că acesta va fi simplu procuror şi menţionînd că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut „dosare politice”. „Cine, ce victimă e Papici? (…) Şi-a terminat omul dosarul (în cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate să fie procuror simplu. Cum să fie şef cînd şi-a terminat mandatul? Ce stăm şi plîngem?”, s-a întrebat, retoric, Ponta, precizînd că acesta va fi în continuare simplu procuror.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, la Bruxelles, în cadrul manifestărilor „Open Days” organizate de Comisia Europeană, că acordurile de parteneriat încheiate de judeţul Suceava cu diverse regiuni din Europa, dar şi din lume, au contribuit la dezvoltarea economică şi socială a judeţului. În cadrul unui eveniment româno-spaniol organizat la Bruxelles pentru a prezenta exemplele de bună practică, Cătălin Nechifor a prezentat rezultatele programelor operaţionale care au fost implementate începînd cu anul 2007 în judeţul Suceava. Nechifor a subliniat că Regiunea de Dezvoltare Nord – Est a României a avut rezultate remarcabile în absorbţia fondurilor europene, în special în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. El a amintit că Regiunea Nord-Est este printre cele mai sărace din Europa, „însă tocmai acest lucru a condus la performanţa utilizării banilor europeni”. În discursul pe care l-a ţinut în cadrul manifestărilor „Open Days”, Cătălin Ioan Nechifor s-a referit şi la partenerii judeţului Suceava, menţionînd cele zece acorduri deja încheiate cu regiuni din Europa şi China, precum şi intenţia de a încheia noi parteneriate cu provincia Najaf din Irak, Tver din Rusia sau Luxemburg din Belgia. „Parteneriatele încheiate de judeţul Suceava cu numeroase regiuni din Europa, dar şi din alte părţi ale lumii constituie un factor de dezvoltare economică şi socială durabilă a Sucevei, prin multiplicarea factorilor de cooperare instituţională şi interumană”, a declarat preşedintele CJ Suceava. Tot la Bruxelles, Cătălin Nechifor a prezentat intenţia Consiliului Judeţean  Suceava de a dezvolta un parc de Safari şi de aventură în zona comunei Păltinoasa, adăugînd că acest lucru s-ar putea realiza şi cu parteneri din Belgia. Nechifor a amintit şi de proiectul fabricii de agropeleţi din apropierea municipiului Suceava pentru care se caută susţinere tehnică şi financiară din Norvegia, una dintre ţările cele mai avansate în ceea ce priveşte resursele energetice regenerabile.

„Să vorbeşti cu cîinii pe dealuri nu e tocmai în regulă”. Este reacţia dură a preşedintelui PSD al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, la ultimele declaraţii ale omologului său de la PDL, Gheorghe Flutur, care a atras atenţia asupra stagnării lucrărilor la şoseaua de centură a municipiului reşedinţă de judeţ. Flutur a afirmat că, sîmbătă, 5 octombrie, a fost pe şantierul rutei ocolitoare şi a constatat că lucrările sînt neterminate şi abandonate, la faţa locului găsind doar un cîine, un paznic şi o baracă. Nechifor s-a arătat îngrijorat de starea senatorului democrat-liberal şi a ţinut să-i amintească faptul că sîmbăta este zi liberă şi prin urmare nu se lucrează. „Sincer nu prea mai înţeleg. Chiar sînt oarecum preocupat de starea domniei sale. Să ajungi acum să mergi sîmbătă pe şantier cînd este zi liberă şi să vorbeşti cu cîinii pe dealuri nu e tocmai în regulă, dar e o stare mai profundă de moment a domnului Flutur. Poate că şi din cauza faptului că îşi simte scaunul cumva mai puţin stabil în partid. Am văzut acelaşi lucru şi vineri, la Tîrgul <Produs în Bucovina>, cînd nu a venit lîngă noi. Eu eram cu domnul primar, cu domnul prefect, cu foarte multă lume, el era mai stingher, făcea poze mai încolo. Vreau să-i amintesc că totuşi e senator, chiar dacă a fost ales cu puţine voturi şi e un fel de senator second-hand, trebuie să dialogheze cu oamenii, nu să doarmă în Senat”, a afirmat Nechifor.

Sindromul decalajului orar („jet lag”) şi tensiunile cauzate de munca în schimburi pot deveni probleme de domeniul trecutului, după ce, în urma unei cercetări realizate în Japonia, s-a descoperit „butonul de resetare” a ceasului intern, informează bbc.co.uk. Echipa de la Universitatea din Kyoto a descoperit „butonul de resetare” a ceasului intern din interiorul creierului. Cercetarea, publicată în revista Science, a arătat că butonul poate fi folosit pentru a potrivi ceasul intern la o nouă zonă geografică, într-o singură zi. Această cercetare reprezintă un pas înainte în tratarea sindromului decalajului orar. Există mai multe ceasuri în corp şi un „ceas principal” în creier, care ajută corpul să rămînă sincronizat cu lumea din jur, astfel încît oamenii devin somnoroşi pe timpul nopţii.

Cunoscînd aceste informaţii, cercetătorii de la Sun Yat-Sen University, din Guangzhou, au testat o serie de băuturi – ceaiuri, infuzii din ierburi şi alte băuturi carbogazoase – şi au examinat cum influenţează ADH şi ALDH. Aceştia au descoperit că băuturile pe bază de plante cresc durata procesului de ADH şi inhibă procesul de ALDH, astfel că mahmureala poate dura mai mult. În schimb, băuturile carbogazoase care conţin lămîie s-au numărat printre cele care grăbesc procesul ALDH, astfel că alcoolul este metabolizat mai repede, iar perioada de mahmureală scade.

 

Scena 1

 

(Costică se plimbă de colo-colo, cu mîinile la spate, foc de nervos.)

Costică: Mă mai iei de nevastă sau nu?

Crîşmarul: Da ce-ţi veni, hodoronc-tronc?

Costică: Că mă cam furnică.

Crîşmarul: Pe unde?

Costică: Asta nu-i treaba ta. Mă mai iei sau nu mă mai iei?

Crîşmarul: Că dacă nu, ce se-ntîmplă?

Costică: Că dacă nu, stricăm şi coabitarea şi tot.

Crîşmarul: Cum s-o strici, dacă-i aşa de frumoasă?

Costică: Hai s-o luăm pe puncte.

Crîşmarul: Chiar acuma-acuma?

Costică: Da cînd? Că mi s-o urît.

Crîşmarul: Hai mai bine să bem un rachiu, poate ne înţelegem.

Costică: Hai scoate-l, da tot pe puncte vorbim.

Crîşmarul: Spune-l pe primu.

Costică: Primu-i pe justiţie.

Crîşmarul: Ce-avem noi a face cu justiţia asta?

Costică: De-un parexamplu.

Crîşmarul: Ce parexamplu?

Costică: Parexamplu cu vulpea.

Crîşmarul: N-am înţeles. Vulpea-i a ta, că-i promisă de guler.

Costică: Şi unde-i vulpea acuma?

Crîşmarul: În deplasare.

Costică: Ce deplasare?

Crîşmarul: Am trimis-o pe centură la Suceava, poate produce ceva.

Costică: Asta-i, că eu am aflat tărăşenia asta.

Crîşmarul: Ce-ai aflat?

Costică: Că s-o dat în vorbă cu Flutur.

Crîşmarul: Ce caută Flutur pe centură? Tot la produs?

Costică: Nici nu mă interesează. Da de ce s-o dat în vorbă cu vulpea mea?

Crîşmarul: N-ai văzut că-i portocalie?

Costică: Tocmai de asta. N-are destule javre portocalii pe centură?

Crîşmarul: Nu-ţi pricep gelozia. Şi n-are.

Costică: Ce n-are?

Crîşmarul: Javre portocalii. Toate-s vopsite în alte culori.

Costică: Atunci să ştii că stricăm coabitarea.

Crîşmarul: Stai, nu te grăbi. Ce-are una cu alta?

Costică: Justiţia, bă! Eşti greu de cap sau te faci?

Crîşmarul: Ce-are justiţia cu armonia?

Costică: Unde vezi tu armonie? Armonia s-o prăbuşit ca justiţia.

Crîşmarul: Costică, ai nebunit. Mai bea un rachiu şi du-te.

Costică: Mă dai afară sau ce?

Crîşmarul: Nu te dau. Du-te la culcare, să-ţi treacă.

Costică: Vrei să-ţi spun punctu doi, înainte de asta?

Crîşmarul: Dacă eşti în stare, spune-l.

Costică: Politica externă, de-un parexamplu.

Crîşmarul: Hai, spune, nu te opri.

Costică: Kosovo şi regimul politic din Siria.

Crîşmarul: Dă-le la dracu. De asta nu mai poţi tu?

Costică: Văd că tot nu pricepi.

Crîşmarul: Lămureşte-mă, na!

Costică: Dacă nu se rezolvă cu astea, cine crezi că urmează?

Crîşmarul: Habar n-am. Ştii tu cine urmează?

Costică: Nu ştiu, da mă-ntreb. Dacă urmează Ucraina?

Crîşmarul: De cînd eşti aşa de ucraineancă? Că nu te ştiam.

Costică: Tot n-ai priceput. Ţigările, bă! Noi ce mai fumăm?

Crîşmarul: La asta nu m-am gîndit.

Costică: Şi punctu trei, statu de drept.

Crîşmarul: Unde-i prevăzut statu de drept?

Costică: La punctu şapte. Mă mir că nu ştii.

Crîşmarul: Ştiam, da l-am uitat, prins cu treburi. Spune-mi tu.

Costică: Pipici. Ai auzit de Pipici?

Crîşmarul: N-am auzit. Vrei să spui că te-ai cuplat cu Pipici?

Costică: Încă nu. Că de asta te-ntreb. Mă mai iei sau nu mă mai iei de nevastă?

Crîşmarul: Şi ce are Pipici ăsta şi eu n-am?

Costică: Treaba mea. Şi să-ţi intre bine în cap: dacă nu mă iei de nevastă, stricăm toată coabitarea.

 

Scena 2

 

(Ionică îl găseşte Pe Costică îngîndurat şi îndurerat.)

Ionică: Ce stai bosumflată? Din cauza vremii?

Costică: Am eu motivele mele. Da şi tu eşti cam palid.

Ionică: De la mahmureală.

Costică: Ţi-o dat de băut la Suceava?

Ionică: Povestea-i cam lungă şi complicată.

Costică: Povesteşte, poate-mi trece şi mie aleanul.

Ionică: Va să zică n-ai cum să ştii. M-o trimis crîşmaru cu vulpea.

Costică: S-o duci pe centură la produs.

Ionică: Văd că ştii. Şi cum ajung sîmbătă pe centură, pe cine văd pe centură?

Costică: Pe Flutur.

Ionică: Văd că şi pe asta o ştii.

Costică: Şi el stătea de vorbă cu nişte javre.

Ionică: De unde ştii?

Costică: Nici nu-i greu de ghicit. Cu cine să mai steie de vorbă?

Ionică: Şi intru în vorbă cu el.

Costică: Şi te întreabă de sănătate.

Ionică: Văd că şi pe asta o ştii. Şi mă întreabă dacă-s venit să lucrez la centură.

Costică: Şi tu îi zici: hai sictir!

Ionică: Nici chiar aşa. Eu îi zic: vezi vulpea asta?

Costică: Şi el îţi zice: asta-i vulpe de-a noastră.

Ionică: Văd că pe toate le ştii. Şi eu îi zic: vulpea asta o să lucreze pe centură.

Costică: Şi el zice că să mai muncească şi Nechifor.

Ionică: Chiar aşa. De unde-o ştii şi pe asta?

Costică: Că mă pricep la politică. Şi el zice: vulpea asta ţi-o iau la guvernu din umbră.

Ionică: Nu-i chiar aşa. Vulpea asta ţi-o cumpăr.

Costică: Şi-ţi dau pe dînsa două sticle de afinată.

Ionică: Chiar pe toate le ştii! Nu poate omu să aibă şi el un secret!

Costică: Şi pe urmă te-ai îmbătat.

Ionică: Nu chiar de tot, da de îmbătat m-am cam îmbătat.

Costică: Şi ai ajuns la Suceava.

Ionică: Chiar aşa. Şi de la Suceava am ajuns la Bruxelles.

Costică: Şi acolo ai amestecat băuturile şi iar te-ai machit.

Ionică: Drept zici. Şi cînd m-am trezit, aveam fusu orar dat peste cap.

Costică: Cum dat peste cap?

Ionică: Adica era toate pe dos. În loc de noapte era ziua, în loc de somn mi se făcea foame şi aşa mai departe.

Costică: Şi ce-ai căutat tu la Bruxelles?

Ionică: M-o luat Nechifor să deie exemplu cu mine.

Costică: Ce exemplu să deie? De mahmureală?

Ionică: Exemplu de bună practică şi de rezultate.

Costică: În faţa la cine?

Ionică: În faţă la o comisie europeană.

Costică: Ca un fel de vizită medicală?

Ionică: Ca un fel de ceva care le zice Open Days da nu ştiu cum se pronunţă.

Costică: Şi ce-ai făcut? Ai dansat? Ai cîntat?

Ionică: Dacă era Flutur, dansam şi cîntam, da nu era Flutur. Era Nechifor.

Costică: Atuncea vorbeşte mai clar.

Ionică: Nu ţi-am zis că aveam probleme cu fusu orar?

Costică: Ai dat exemplu de tors lînă şi buci?

Ionică: N-auzi că nu era Flutur? Am dat exemplu de aventură.

Costică: Cum ai făcut?

Ionică: M-am îmbătat cu ce era pe acolo şi am început să alerg.

Costică: Prin faţa comisiei europene?

Ionică: Pe unde vedeam cu ochii. De-atuncea mi se zice Safari.

Costică: De ce ţi se zice Safari? Eşti Robin Hood sau Tarzan?

Ionică: Fiindcă mă vîna poliţaii să mă prindă de viu.

Costică: Deci ne-ai făcut şi tu ţara de rîs, ca ţiganii.

Ionică: Ba dimpotrivă, că n-o pus mîna pe mine.

Costică: Şi acuma eşti urmărit internaţional vrei să spui?

Ionică: Acuma urmează să mă vîneze belgienii acasă. Da-s cam mahmur. Dă-mi ceva să mă dreg.

Costică: Eu la asta nu mă pricep. Poate crîşmaru.

Ionică: Şi unde-i crîşmaru?

Costică: S-o dus pînă-n sat, da se-ntoarce îndată să mă peţească pentru coabitare.

 

Epilog

(Crîşmarul se întoarce din sat, cu ochii roşii de furie.)

Ionică: Hai odată, că nu mai pot de mahmureală.

Crîşmarul: Stai că-ţi prepar îndată o aldehidă.

Ionică: Ce bazaconii tot spui?

Crîşmarul: O aldehidă cu apă carbogazoasă, lămîie verde şi galbenă.

Ionică: Nu ţi-am zis că-s mahmur? Adă ceva să mă dreg!

Crîşmarul: Acuma-i musai cu aldehidă, că aşa s-o descoperit.

Ionică: Dacă n-ai încotro, adă şi aldehidă.

Crîşmarul: Mică sau mare?

Ionică: Mare, da fă-o şpriţ, să nu mă ardă la maţe.

Crîşmarul: Şpriţ cu sfeclă sau mitilic?

Ionică: Cu amîndouă, că mi s-o dereglat toate fusele-n cap.

Crîşmarul: Îţi dau ce vrei tu, dacă-mi zici unde-l găsesc pe unu Papici.

Ionică: Papici şi mai cum?

Crîşmarul: Naiba să-l ieie. De unde să ştiu?

Ionică: La ce-ţi trebuie Papici ăsta?

Crîşmarul: Ca să-l termin, să-i intre minţile-n cap.

Ionică: Da ce ţi-o făcut Papici ăsta?

Crîşmarul: Se cam dă la Costică şi vrea să ne strice coabitarea.

 

 

Fiţi sociabili!