Your browser does not support the audio tag. https://live.radiotop.ro/radio/8000/radio.mp3?1605648477
Acasă Carte, film și tv Volatizarea e decît un cuvînt!

Volatizarea e decît un cuvînt!

Plec de la premisa cît se poate de plauzibilă că ăia din stradă, reporterii adică, sînt mai puțin școliți decît ăia din studiouri, redactorii și prezentatorii/moderatorii. Sînt, așadar, mai predispuși la greșeli (unele scuzabile, altele care cer palme!), unii fiind în curs de școlarizare, alții avînd drept atu principal condiția fizică, fiindcă nu-i ușor nici să alergi după mașini în mișcare, nici să te bată soarele-n cap ori viscolul cît e ziulica de lungă. Față de ăștia mai avem cît de cît înțelegere, sărăcuții trebuind și să alerge, și să vorbească, și să descrie evenimentul. Însă ce te faci cînd ăia din studio, de data asta de la Digi Sport 2, pe 12 septembrie, subtitrînd un interviu cu un tînăr fotbalist din naționala Franței, în pauza meciului cu Germania, scriu în josul ecranului traducerea: „… știu că pentru ei, <AMICAL> ESTE DECÎT UN CUVÎNT”! Pe bune: îți vine decît să mori cînd vezi atrocitatea și te întrebi dacă redactorul în cauză o fi fost decît în clasa I, iar apoi a urmat decît vreo școală ajutătoare.

Pe 2 septembrie, la cealaltă televiziune inovatoare de limbă presupus română, România TV, o maimuță, pardon, o reporteriță din alea care aveau acasă bibliotecile atît de înalte încît nici de pe taburel (că doar n-oți crede că panarama a auzit de „taburet”!) n-au ajuns vreodată la vreo carte, zice pe gură: „Banii lui Irinel Columbeanu s-au VOLATIZAT!”. Am și o explicație: studiul chimiei, din cîte-mi amintesc, începe în clasa a V-a. Acolo afli despre fel de fel de substanțe VOLATILE. Care, deci, se VOLATILIZEAZĂ. Păi cum să fi aflat despre ele, dacă pentru tine clasa a V-a a fost, la vremea ei, o combinație de Fata Morgana cu sirena, adică absolut de neatins!

Începerea școlii, tot la RTV, ne-a adus pe 10 septembrie o patroană de magazin de îmbrăcăminte. Distinsa le-a spus părinților că pentru școală trebuie să-și îmbrace copiii cu „dresulețe”, „chiloței”, „bluzițe”, „cămășuțe”, „treninguț” și „hăinuțe”. O fi boală? O fi o copilărie nefericită? O fi sora mai mică a lui Bulă care, certat la școală că abuzează de diminutive, a zis că a văzut o veveră și o ploșnă.

Exit mobile version