Your browser does not support the audio tag. https://live.radiotop.ro/radio/8000/radio.mp3?1605648477
Acasă Carte, film și tv Teorema umbrelei

Teorema umbrelei

Volumul Teorema umbrelei sau arta de a observa lumea cu bun-simț de Mickaël Launay – autorul bestsellerului Marele roman al matematicii – este o călătorie prin universul matematicii, pentru a descoperi unele dintre cele mai frumoase mecanisme ascunse ale lumii în care trăim. În cartea publicată de Editura Trei, autorul francez ne îndeamnă să ridicăm o clipă privirea şi să observăm decorul dimprejur, căci este posibil ca după aventura în care pornim să nu mai vedem Universul, lumea noastră, în felul în care suntem obişnuiţi.

Știați că 34 aprilie este o dată foarte utilă? Că unele fluvii curg de jos în sus? Că Luna se învîrte în linie dreaptă? Că această carte are o copertă care ar putea fi roșie? Și că în timp ce citiți aceste rînduri vă deplasați cu o viteză de 300.000 de kilometri pe secundă? Aceste afirmații ar putea să pară absurde și totuși sînt adevărate. Percepția noastră asupra lumii este uneori înșelătoare. În domeniul științific, realitatea ne dă peste cap ideile preconcepute și nu încetează să ne pună sub semnul întrebării cele mai intime convingeri. Este absolut normal ca atunci cînd dorim să înţelegem lumea, cînd suntem curioşi în legătură cu tot ce ne înconjoară, să ne aşteptăm la turbulenţe. Marii savanţi din istorie s au îndoit de ce aveau în faţa ochilor şi au încercat să vadă mai departe. S au revoltat împotriva ordinii stabilite. Ştiinţa înseamnă un minunat teren pentru a supune îndoielii ceea ce ne intrigă, iar matematica reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente pentru a înțelege mecanismele universului. Este exact ce arată Mickaël Launay, într-o călătorie captivantă care începe pe culoarele supermarketurilor și se încheie în adîncurile amețitoare ale găurilor negre.

A face matematică e un fel de a pătrunde în culisele lumii. Înseamnă să ne infiltrăm în spatele scenei pentru a observa uriaşele rotiţe mecanisme care ne pun Universul în mişcare. Spectacolul este impresionant, dar el ne poate şi tulbura. Realitatea ne sfidează simţurile şi intuiţia. Ea nu este întocmai aşa cum o credem. Ne răstoarnă apriorismele şi ne mătură cele mai intime evidenţe”. – Mickaël Launay

Știința ne dă peste cap prejudecățile despre viața de zi cu zi, despre lume și chiar despre univers, iar totul ni se prezintă într-o lumină nouă, ludică și incitantă. Un adevărat regal”. – Le Point Horssérie

În această carte scrisă antrenant și împodobită cu mici scheme explicative sau desene umoristice, autorul pune în discuție principalele noțiuni fără a folosi vreodată «cuvinte mari», adică termeni complicați sau greu de înțeles”. – La Croix

Chiar și cineva traumatizat de matematică va fi încîntat să descopere, pe măsură ce citește această carte, că intră pe un teritoriu remarcabil al libertății și inventivității”. – L’Estré Publicain

Mickaël Launay (n. 1984) este matematician și scriitor francez. A absolvit Școala Normală Superioară din Paris, iar în 2012 și-a obținut doctoratul la Universitatea Aix-Marseille cu o teză despre probabilitate. De peste 15 ani, organizează proiecte de popularizare a matematicii atît pentru copii, cît și pentru publicul larg, iar în 2013 a creat, în același scop, canalul Micmaths pe YouTube. În 2018 a primit premiul D’Alambert pentru întreaga sa contribuție la popularizarea matematicii.

O istorie a emoțiilor umane

Volumul O istorie a emoțiilor umane de Dr. Richard Firth-Godbehere, publicat de Editura Trei, este un amplu studiu despre cum au modelat emoțiile cursul istoriei omenești și despre felul în care experiența și înțelegerea lor au evoluat odată cu noi. Inspirîndu-se din psihologie, neuroștiințe, filosofie, artă și istoria religiilor, Dr. Richard Firth-Godbehere invită cititorii într-o călătorie fascinantă, în care vor descoperi rolul central pe care l-au jucat emoțiile în societățile omenești peste tot în lume și de-a lungul istoriei.

Nouă, oamenilor, ne place să ne considerăm niște ființe raționale care s-au bazat pe judecată și intelect pentru a supraviețui ca specie. Dar numeroase momente importante din istoria noastră au foarte puțin de-a face cu adevărul brut, obiectiv și mult mai mult cu trăirile interioare. O seamă de evenimente majore – de la originile filosofiei, nașterea marilor religii ale lumii, căderea Romei, Revoluția științifică, și pînă la unele dintre cele mai sîngeroase războaie pe care omenirea le-a trăit vreodată – nu pot fi înțelese pe deplin fără a cunoaște emoțiile implicate în desfășurarea lor.

O istorie a emoțiilor umane este o vastă trecere în revistă a modalităților diferite în care oamenii și-au înțeles emoțiile de-a lungul veacurilor, un traseu care ilustrează maniera în care emoțiile au schimbat lumea în moduri care reverberează și astăzi. Cartea parcurge întreaga istorie, de la grecii antici pînă la inteligența artificială, călătorind de la țărmul Gambiei până la insulele Japoniei, de la puterea Imperiului Otoman pînă la ascensiunea Statelor Unite. Și aruncă și o privire în viitor.

De-a lungul istoriei, anumite emoții puternice au acționat ca o forță motrice a schimbării. În multe situații, dorința, dezgustul, dragostea, frica și uneori furia par să preia controlul, determinîndu-i pe oameni să facă lucruri care pot schimba totul. Dr. Richard Firth-Godbehere explorează în acest volum modul în care aceste emoții – și imaginile în continuă schimbare ale oamenilor – au jucat un rol în modelarea lumii. În acest proces vom vedea cum experiența dorinței, a dezgustului, iubirii, fricii și furiei a fost diferită în trecut de modul în care trăim aceste emoții astăzi.

Istoria ne arată că emoțiile au o forță aparte – ele au contribuit la construirea lumii la fel de mult ca orice tehnologie, mișcare politică sau gînditor. Au pus bazele religiilor, ale problemelor filosofice, ale cercetării și bogăției. Dar pot reprezenta și o forță întunecată, capabilă să dărîme lumile prin război, lăcomie și neîncredere. Fiecare dintre capitolele cărții se concentrează asupra unui anumit moment istoric și a unui loc specific, dar, luate împreună, ne oferă o narațiune a modului în care emoțiile au modelat lumea în care trăim astăzi, în toată complexitatea, surpriza și diversitatea ei.

O lucrare monumentală, plină de erudiție. Mulți savanți par să fi citit totul despre subiectele pe care le cercetează, dar rareori găsești un om de știință care să transforme vasta sa cultură într-o scriitură lucidă și totodată extrem de captivantă. Firth-Godbehere e unul dintre ei”. – Kirkus Reviews

O călătorie extrem de bine documentată în universul uluitor al emoțiilor omenești. Dacă vreți să aflați ce impact major au avut emoțiile asupra istoriei și evoluției noastre, această carte e răspunsul”. – Publishers Weekly

Dr. Richard Firth-Godbehere, unul dintre experții de talie mondială în domeniul emoțiilor, este cercetător independent și consultant în istoria, limbajul, știința și filosofia emoțiilor, și membru de onoare al Centrului pentru istoria emoțiilor din cadrul Queen Mary University of London. Deține o diplomă de licență la University of London, unde a fost recompensat de două ori pentru excelență academică. De asemenea, deține un doctorat în filosofie la University of Cambridge și un doctorat la Queen Mary University of London, unde a beneficiat de o bursă de cercetare Wellcome Trust. Lucrarea sa interdisciplinară, trecînd prin istorie, psihologie, lingvistică și futurism, arată modul în care emoțiile se schimbă de-a lungul istoriei și cum anume aceste schimbări influențează parcursul omenirii.

Editura Trei

Exit mobile version