Your browser does not support the audio tag. https://live.radiotop.ro/radio/8000/radio.mp3?1605648477
Acasă Carte, film și tv Polițistul de amploare

Polițistul de amploare

Cu siguranță că nici o minte deraiată flagrant și pusă să inventeze cuvinte și sintagme nu ar reuși să producă nici pe departe minunății ca alea care le ies pe guri angajaților diverselor televiziuni, singura problemă cu adevărat năucitoare fiind aceea că ăștia iau și bani ca să ne lovească la neuroni cu bazaconiile lor. A fost din nou o perioadă prolifică, iar selecția capodoperelor a devenit dificilă tocmai din cauza abundenței. Am selectat totuși trei bijuterii, coincidența făcînd ca toate să fi izvorît de la RTV, dar numai două pot fi puse pe seama angajaților acesteia. De aceea încep cu cea din afara trustului.

RTV, 31.10.2020, ora 12.38. Transmisiune de la un tîrg de bucate tradiționale. Vorbește unul dintre bucătarii care au vorbe la ei: „Avem FASOLICĂ, PĂSTRĂMIOARĂ de BERBECUȚ, SĂRMĂLUȚE cu SMÎNTÎNICĂ”. Frați români, ați observat că în orice ocazie de acest fel noi nu mîncăm mîncare normală, ca tot omul? Nu. Noi mîncăm alinturi, diminutive, gingășii. E clar că sarmaua dă indigestie, pe cînd sărmăluța nu. Pastrama e sărată, uneori tare ca talpa. Ei, dar păstrămioara? Asta alunecă de zici că-i unsă cu uleiuț, așa-i?

RTV, 15.11.2020, ora 17.31, reporterul postului, vorbind despre tragedia de la spitalul din Piatra Neamț: „Spitalul din Piatra Neamț are foarte multe deficiențe și în primul rînd foarte multe lipsuri”. E transpunerea în limbajul zilei a unor chestii cu care am crescut noi, cei care mergeam (băăăiii!, da’ mergeam, nu chiuleam ca voi de la orele de limba română!!) la școală prin anii ’60 și ’70, precum „cine știe cunoaște”, „s-a schimbat modificarea” și altele, multe altele. Deosebirea e că noi le făceam la mișto, iar derbedeii ăștia le fac de-a serioaselea, ba încă și pe bani, cum am mai zis.

RTV, 10.11.22020, ora 08.03, ditamai titlul umplînd cam o treime din ecran, în partea de jos a acestuia: „Controale de AMPLOARE A POLIȚIȘTILOR”. Păi, s-avem pardon, da’ nici dacă puneai un milițian din ăia clasici, din bancurile cu milițieni cu clase mai puține decît trenul, să scrie titlul, tot nu i-ar fi ieșit acordul polițiștilor cu „amploare” în loc de cel cu „controale”. Așadar, milițianul cel prost, din bancuri, ar fi scris „controale de amploare ale polițiștilor”, lăsînd naibii în rastel „amploarea polițiștilor”, că ne mai aude naibii vreun copil și crede că e vorba de ceva porno de mare amploare.

Exit mobile version