Your browser does not support the audio tag. https://live.radiotop.ro/radio/8000/radio.mp3?1605648477
Acasă Carte, film și tv Platoul cu salam și COVID din Zona Zoster

Platoul cu salam și COVID din Zona Zoster

Mie nu poate să-mi iasă din cap cum citeam în copilărie scrierile lui Caragiale, pe care le-am recitit de nenumărate ori și în adolescență, și în facultate, și după. De fiecare dată rîdeam în neștire și mă întrebam cum or fi dispuși neuronii în creierul Genialului, astfel încît să producă asemenea cuvinte, asocieri și întortocheri încît să genereze un comic de o adîncime aproape nefirească. Caragiale nu scria pentru proști. Aceștia erau însă personajele sale principale, iar gama prostiei lor era formidabil de largă și de complexă. Nu mă gîndeam pe atunci, în anii ’60 și după, pînă prin ’90, că vom ajunge ca la nivelul anului 2020 să constatăm că proștii lui Caragiale erau indiscutabil geniali prin comparație cu proștii pe care-i vedem zi de vară pînă-n seară (iar apoi și noaptea, și a doua zi, și mereu!), demonstrînd că prostia nici nu moare, nici nu se predă și nici măcar nu obosește. Campionul absolut al zicerilor din ultima săptămîna este de meserie… fără! Că doar era șomer la data la care i s-a găsit o slujbă. Nasol e că e tocmai aia de prim ministru, calitate în care se simte obligat să creadă că știe absolut orice și să zică mai tot ce-i trece prin cap. De exemplu:

Ludovic Orban, zis Șică, premier român, toate televiziunile, 10.11. 2020: „…se întîmplă lucruri ca în Zona Zoster!”. Domnul Șică era nițel șucărit. Cum, pe cine? Pe PSD, desigur (sper să-mi rămînă spațiu aici ca să vă dau și citatul despre PSD), că așa zice și stăpînul lui cînd îl întrebi de COVID, de ploi, de fotbal, de U.E., de orice: „Peeee — Seeee — Deeee e vinooovaaat!”. Deci, fiindcă PSD nu știu ce votase în Parlament ca să-l șucărească pe Șică, ăstuia i s-a părut că acționează… ca în Zona Zoster! Cui, și cum naiba, și de ce (că tot nu ar pricepe!) să-i explici șomerului că asta e o boală, că e pe fond nervos și cu efecte dermatologice!?! Chiar credeți că ar pricepe că-i așa și că nu-i doar o variantă pentru „Zona Crepusculară” (că oricum nu știe ce-i nici asta!)?

Și ar mai fi de zis, dar mă grăbesc la

Ludovic Orban, zis Șică, premier român, toate televiziunile, 12.11.2020: „…cu răspîndirea COVID-ului ne aflăm acum pe un platou…”. În istoria recentă a României a existat și un președinte care punea mai întîi două cuburi de gheață, apoi turna whisky-ul. Pe la o bucată începea să-i ghiorțăie mațu’ și atunci cerea o gustărică. Pe care i-o servea chelnerul pe un platou. Acolo erau: cașcaval, ghiudem, salam de Sibiu, ceva afumătură. Doamne, bine că Șică era șomer pe atunci, bine că nu era ospătar, că poate i-ar fi pus (apără, Doamne!) pe platou lui Traian și o porție de COVID! Parafrazîndu-l pe Pațurcă: „Mai bine șomer/ Decît asasin!”.

Exit mobile version