Istoria filosofiei

Istoria filosofiei de A. C. Grayling, prima istorie a filosofiei într-un singur volum care acoperă atît tradițiile occidentale, cît și cele orientale, a apărut recent la Editura Trei. Este o lucrare de referință prestigioasă și accesibilă, de la unul dintre cei mai străluciți gînditori de azi.

Elegantă, clară, concisă… Magnifica lucrare a lui Grayling este o resursă indispensabilă pentru orice iubitor al ideilor”. – Publishers Weekly

Povestea filosofiei este una epică: o explorare a ideilor, a viziunilor și învățăturilor unora dintre cele mai creative minți cunoscute omenirii. De la lucrarea lui Bertrand Russell publicată în 1945 nu a mai apărut o istorie atît de cuprinzătoare și plăcută, într-un singur volum, a acestei mari călătorii intelectuale. Cu o claritate și o eleganță aparte, A.C. Grayling poartă cititorul de la epoca lui Buddha, Confucius și Socrate pînă la dominația creștinismului asupra gîndirii europene, din Renaștere și Iluminism pînă la Mill, Nietzsche, Sartre și, în sfîrșit, la filosofia de astăzi. Și pentru că povestea filosofiei este incompletă fără a menționa marile tradiții filosofice din India, China și lumea arabo-persană, el oferă și un studiu comparativ al acestora. Util pentru studenți și revelator pentru cititorii de filosofie, Grayling acoperă epistemologia, metafizica, etica, estetica, logica, filosofia minții, filosofia limbajului, filosofia politică și istoria dezbaterilor, prezentînd atît ideile unor filosofi celebri, cît și pe cele ale unor gînditori influenți mai puțin cunoscuți. De asemenea, el se întreabă ce am învățat din toată această poveste uimitoare și ce progrese sînt încă de făcut.

Grayling ne oferă o istorie remarcabil de cuprinzătoare a filosofiei, de la Grecia antică pînă în prezent. El acoperă nu numai filosofia occidentală, ci și filosofia indiană, chineză, arabo-persană și africană, iar abilitățile sale de povestitor sînt evidente”. – Library Journal

Această prezentare generală a istoriei filosofiei este destinată atît publicului larg, interesat de subiect, cît și celor care studiază filosofia. Evident, pentru aceia care doresc să facă cercetări aprofundate, există studii academice elaborate ale unor perioade specifice din istoria filosofiei, dar autorul speră că unii cititori vor fi motivați de paginile Istoriei filosofiei să revină la literatura filosofică primară. A. C. Grayling spune că nu toți clasicii filosofiei sînt ascunși de un văl impenetrabil de tehnicitate și limbaj specific, așa cum se întîmplă în cazul celor mai multe scrieri filosofice contemporane, rezultat al profesionalizării relativ recente a domeniului. El adaugă că odată se considera de la sine înțeles faptul că oamenii educați ar fi interesați de ideile filosofice; prin urmare, unii filosofi, precum Descartes, David Hume și John Stuart Mill, au scris pentru toată lumea, nu doar pentru admiratorii instruiți ai unei profesii.

O cronică vastă și stimulatoare a eforturilor filosofice.” – Booklist

În acest volum Grayling conturează o expunere cît se poate de limpede și de concisă a principalelor figuri și idei ale filosofiei. Notele explicative sînt foarte puține și aproape toate sînt digresiuni sau amplificări, nu referințe textuale; există bibliografii care citează principalele texte la care se face referire și lucrări care îi conduc pe cititori mai departe.

O recapitulare magnifică a istoriei filosofiei, așa cum se deosebește ea de teologie, în modelul clasic al lui Bertrand Russell, o încîntare să ne angajăm în această istorie cuprinzătoare a marilor gînditori de-a lungul veacurilor, de la presocratici pînă în prezent”. – Kirkus Reviews

Filosoful britanic spune că atunci cînd scrii despre ideile filosofice, există o tentație aproape irezistibilă să discuți și să dezbați, să critici și să aperi, fiindcă aceasta este însăși esența filosofiei. Însă, în Istoria filosofiei, el a încercat să limiteze într-o mare măsură aceasta. Uneori, totuși, este necesar să arate de ce ideile unui anumit filosof au avut influență sau au provocat un dezacord, așa încît elementul evaluativ nu este întru totul absent.

Pentru o carte care acoperă mai mult de 100 de gînditori individuali pe o perioadă de 2.500 de ani, nivelul de detaliu și acuratețe este admirabil”. – Wall Street Journal

Anthony Clifford (A.C.) Grayling este filosof britanic. Pînă în iunie 2011 a fost profesor de filosofie la Birkbeck, University of London, unde a predat din 1991. În 2011 a fondat New College of the Humanities, o instituție independentă de studii aprofundate postuniversitare din Londra. Este director la Prospect Magazine, precum și vicepreședinte al British Humanist Association. Principalele sale interese academice se axează pe epistemologie, metafizică și logica filosofică. Se descrie drept „un om de stînga” și este asociat cu noua mișcare a ateismului în Marea Britanie. E o prezență constantă în presa britanică, dezbătînd în diverse articole probleme filosofice.

Editura Trei