Your browser does not support the audio tag. https://live.radiotop.ro/radio/8000/radio.mp3?1605648477
Acasă Carte, film și tv Factorul Gorbaciov

Factorul Gorbaciov

Cu moartea lui Mihail Gorbaciov se încheie o epocă de mari răsturnări care a afectat profund destinele tuturor. Nu am crezut o clipa măcar pînă în primăvara lui 1989 că vreodată comunismul se va prăbuși și că URSS va dispărea în neantul istoriei ca un castel de nisip. Mi se părea ca așa ceva era imposibil. Nici imaginația strategilor de la Washington și NATO nu a mers pînă acolo încît să imagineze o lume postcomunistă. Propaganda de la Kremlin i-a orbit pe toți. URSS s-a prăbușit, totuși, și asta fără război ori baricade în marile orașe europene. Într-o vreme de pace. Da, trăiam toți ca-ntr-o conservă și așteptam resemnați să treacă timpul. Unii mai cu inițiativă au plecat în Occident. Dar cei mai mulți au rămas pe loc.

În martie 1985 s-a schimbat cursul istoriei, atunci cînd la Moscova – după succesiunea a 3 mumii bolșevice (Brejnev, Andropov, Cernenko) – a preluat puterea un reformator. A fost primul lider PCUS care își făcuse studiile superioare la zi. S-a vorbit de atunci despre ”factorul Gorbaciov”. Noul lider al CC PCUS a preluat șefia dornic să salveze URSS – așa cum o lăsase moștenire Lenin. Tema reformei s-a impus. Conservatorii au susținut că orice tentativă de schimbare a sistemului duce la prăbușirea întregului eșafodaj politic. Ceilalți, reformatorii, susțineau că numai schimbările puteau să mai salveze URSS. Conservatorii au avut finalmente dreptate. Cînd s-au introdus reforme (glasnost și perestroika ), URSS a început să se destrame, începînd chiar cu Partidul Comunist. Probă că sistemul comunist nu era reformabil. El nu a suportat nici o doză de libertate, cît de mică. Numai un regim totalitar, controlat absolutist de stat, putea face ca acest sistem nefast să existe. A rezistat 74 de ani. În estul si centrul Europei și mai puțin.

Întrebarea care se pune este dacă fără apariția la vîrful PCUS a lui Mihail Gorbaciov sistemul sovietic s-ar fi prăbușit. Dacă Gorbaciov nu își lua riscuri de a face reforme și continua pe linia Stalin – Brejnev s-ar fi ajuns la revoluțiile eliberatoare din 1989/91? Cred că sistemul sovietic tot s-ar fi prăbușit. Cu sau fără Gorbaciov. În 1985, tentativa bolșevică din 1917 eșuase în totalitate. Nu mai era nimic de salvat. Gorbaciov a apărut prea tîrziu. Totul fusese gîndit și croit strîmb de Lenin. Gorbaciov are, totuși, meritul de a fi avut curajul să grăbească o schimbare care devenise inevitabilă. Nu știu în ce moment și-a dat seama că totul este pierdut și că reforma sa a eșuat.

Stelian Tănase

Exit mobile version