Your browser does not support the audio tag. https://live.radiotop.ro/radio/8000/radio.mp3?1605648477
Acasă Carte, film și tv Duhurile necurate ale scheleților

Duhurile necurate ale scheleților

Prins cu multe treburi restante din lunile trecute, chiar n-am prea avut timp (și nici cine știe ce noroc) să dau peste mari realizări de limbă stil (tembel) în ultima săptămînă. Totuși, am selectat niște mici bijuterii care merită reținute în fonoteca/arhiva cuvîntului spus de ei și (re)scris aici de noi. M-am gîndit să las duhurile necurate de final, iar pînă atunci să vedem cum stau lucrurile cu „scheleții”. Ghilimelele vor să arate că virgulă cuvîntul în cauză nu figurează în nici un dicționar, singura formă de plural omologată în limba română fiind „schelete”. Inovatorul de limbă nu este, cum v-ați fi putut aștepta, vreun neisprăvit de reporter, ci însuși dl. Daniel Savu, fost senator PSD de Prahova… aaa, și fost sereist, ceea ce ar putea fi o explicație… Atrocitatea s-a comis la RTV, pe 18 august, la ora 17.41. Îi sugerez distinsului securist să mai încerce și cu un pachet – doi pacheți, un cotlet – doi cotleți, neapărat și cu un alfabet – doi alfabeți, nu analfabeți… Că ăia, uneori, la plesneală măcar, mai nimeresc și formele corecte.

Rămînem la RTV și la neobositul reporter Onofrei, care iar o dă-n fasole (limba!, că dacă erau, pardon, mucii, era aproape de înțeles) pe 14 august, la ora 12.18: „…Sînt prezenți și autoritățile”!!! Acu’, e drept că „autoritățile” erau niște jandarmi, dar chiar și așa ele erau… prezente!… Că acordul se face cu „autoritățile”, nu cu ce are Onofrei în căpățînă. Vă las să aprofundați singuri zicerea aceluiași flăcău: „Jandarmii au devenit un punct de poze”, și cînd oți afla ce a vrut de fapt să zică, vă rog să mă sunați și pe mine…

De final, una grea de-a lui Gigi. Cum, care Gigi? Becali, cel plecat din spital (nu, nu din ăla, unde continui să mă mir că n-a ajuns încă…) proaspăt operat, spre a sfinți… Calea Victoriei, în fruntea unei bande de popi (care păreau subordonați nu Domnului, ci… domnului Becali!) care-l lăsau să ragă niște chestii pe care el le considera „cîntări sfinte, bisericești”! „Sfințirea” și răgetele erau menite să „curețe toate duhurile necurate” (aduse de marșul LGBT tocmai încheiat), „ca să nu mai facă lumea accidente pe Calea Victoriei din cauza lor”. Da’ un marș contra accidentelor făcute de fanii FCSB aduși la demență după ce clownii lui Gigi au luat-o de la antichriștii din Kazakhstan, pe cînd? Condus, eventual, de popa Corogeanu de la Tanacu, care nu e în bandă cu nimeni, că el omoară de unul singur!

Exit mobile version