Aceste legi este despre douăsprezece morți

Chiar dacă nimeni dintre domniile voastre nu putea scăpa capodopera pe care a emanat-o pe gura bucală o doamnă senator în memorabila zi de 22 mai, nu pot să nu o citez și eu aici, măcar pentru motivul că doamna agramată a reușit cîndva să fie chiar Ministru al Educației (și atunci cum naiba să te mai mire că surclasăm toate națiile europene la capitolul „analfabetism funcțional”?), iar acum, chiar dacă nu vă vine să credeți, tot agramata asta este Președinta Comisiei pentru Învățămînt din Senatul României. O cheamă Monica Anisie și a behăit astfel în plenul Parlamentului (difuzată de PRO TV la ora 19.21, pe 22 mai): „Aceste LEGI ESTE despre viitor”! Nu ține chestia cu emotivitatea, nici aia cu oboseala ori cu stresul. Nu, acest dezacord se produce doar pentru că în loc de școală erai prins cu altceva, în cazul ăsta habar n-am cu ce. Nasol e că probabil nici cucoana n-are habar. Mulți s-au speriat cînd am scris tot cam așa, tot aici, despre ea pe cînd îmi era ministru. Regret că nici atunci, nici acum, varianta scrisă nu mă lasă să exprim tot ce ar trebui spus în asemenea cazuri de agramatism la limita analfabetismului. Sînt însă convins că toate diplomele individei sînt legale, corect obținute. La nivelul ăsta intelectual, dar și de învățătură, probabil că n-ar putea copia nici cuvîntul „PLAGIAT” fără să facă vreo două – trei greșeli!

Cu nimic mai brează (dar probabil și fără speranța de a deveni Ministru al Educației!), știrista de la A3 ne spune la ora 16.45, pe 21 mai, că în El Salvador, la un meci de fotbal, „… s-au înregistrat DOUĂSPREZECE MORȚI”, ceea ce ar fi fost corect doar dacă număra MORȚILE, NU MORȚII! Îmi și imaginez un întreg sector de tribună rezervat pentru un număr de doamne îmbrăcate cu cămeșoaie lungi, negre, și echipate regulamentar (cu derogare, desigur) cu coase d-alea ascuțite rău! Continuarea e și mai tare: „… dintre care șapte bărbați și două femei”. Așadar, erau totuși morți, adică decedați. 12 la număr. Dintre ei, șapte bărbați și două femei. Bun. Da` ăilalți trei!? Erau transgenderi? Erau extratereștri (că la ăștia nu știm cum e cu sexele)? Erau doar nehotărîți!?

Ceva îmi spune că și Anisie aia, și știrista asta, ar fi dat același răspuns ca al concurentei de la „Ce spun românii” din 15 mai la întrebarea: „Ce faci după ce primești subiectele la examen?”. Bănuiți ce a răspuns? „Plîng!”.