Care-i mai brează?

Genul ăsta de deschidere de articol vă este cu siguranță cunoscut. Anume că înaintea fiecărei noi ediții a campionatului de fotbal, participantele la acest spectacol de pantomimă și umor își anunță obiectivele. Indiferent însă care ar fi acestea, ele au grijă să comunice (absolut toate, inclusiv alea de la sat sau din vreo mahala) că trag la titlu.

Sîntem, așadar, singura țară din galaxie (de pe planetele unde este omologat fotbalul) unde ideea de competiție este dusă la extrem. Doar ideea, deoarece competiția în sine este o panaramă fără frontiere, obiectivul real al celor 14 fiind, de fapt, salvarea de la iminentul faliment prin fel de fel de inginerii, iar în prelungire, evitarea clasării de la locul 7 în jos, ceea ce poate conduce la retrogradare. Plasarea la sfîrșitul sezonului „regulat” între primele şase aduce și speranța obținerii bonusului: șansa de a te face de rîs în preliminariile cupelor europene, dublată de aceea că poate vreunui patron bulgar, cipriot sau ucrainean (și neapărat beat muci!) i-o plăcea de vreun vopsit pe care ar putea plăti chiar și 100.000 de coco, bani, evident, nemeritați și, desigur, nefiscalizați.

Printre abonatele la amenințări cu prezența în cupele europene se numără, an de an, fostele glorii ale sportului comunist, Steaua și Dinamo, reprezentantele celor două ministere de bază în orice regim cretin: Internele și Apărarea. La vremuri noi și la patroni tot așa, cele două simboluri și-au păstrat și tradiționalul tupeu, pe baza acestuia așteptînd să le pice an de an mălăiața fix în gură. Numai că pînă să prindă turneul de elită, ar mai fi avut de îndeplinit și formalitatea de a le bate săptămîna trecută pe ultimele clasate, două echipe de la țară, din Voluntari și Clinceni. Care au bătut-o pe aia mai proastă și au făcut doar egal cu aia mai brează. Sau invers!?

Fiţi sociabili!