Caravana „Zestrea Bucovinei”

Caravana „Zestrea Bucovinei” a fost plimbată de Consiliul Judeţean pe la Siret, Rădăuţi, Gura Humorului, Cîmpulung, Vatra Dornei, Fălticeni şi Suceava. La Cornu Luncii a fost marcat momentul intrării trupelor române în localitate în urmă cu 100 de ani. S-au oferit medalii şi distincţii. S-a inaugurat bustul lui Iancu Flondor de peste drum de Palatul Administrativ. S-a dezvelit o placă aniversară la graniţa dintre Iţcani şi Burdujeni, unde era vama dintre Ducatul Bucovinei şi Regatul României, iar o altă placă a fost montată la statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare. Ne oprim aici cu plăcile, pentru că au fost dezvelite atît de multe încît le-am pierdut şirul şi nu vrem să greşim nenumind vreuna.

A fost inaugurată piaţa agroalimentară de la Burdujeni şi s-a sfinţit statuia ecvestră a lui Ştefan de la Cetate. A fost o şedinţă solemnă a Academiei Române care a fost găzduită de muzeu, iar universitatea suceveană a organizat diferite manifestări. A fost o şedinţă solemnă la Consiliul Judeţean, iar Consiliul Local s-a întrunit în şedinţă festivă. Corul Şcolii de Subofiţeri Jandarmi a oferit un recital, iar unităţile militare din judeţ şi elevii de la Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” din Cîmpulung Moldovenesc au bătut pas de defilare. Muzeul de Istorie a fost gazda mai multor evenimente dedicate Centenarului şi s-a inaugurat laboratorul de restaurare al muzeului.

Nu ştim în alte părţi cum a fost, dar în judeţul nostru s-au mişcat lucrurile de Centenar, cu manifestări aplaudate ori mai mult sau mai puţin criticabile.

Oricum, felicitări tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea evenimentelor dedicate Unirii Bucovinei cu Regatul României!

Fiţi sociabili!