Capul prin care nu ne trece

Capul prin care nu ne trece

  1. Reporter, RTV, 22.07.2020, ora 19.29: „România e inclusă în lista țărilor care va testa noul medicament…”. Băiatul care a făcut ghidușia nu e la prima chiflă. Am stat și am analizat ce dracu’ te-ar putea face să grohăi o asemenea enormitate. N-am aflat. Într-un tîrziu, m-am dumirit: nu-i vorba nici de lecturi aiurea sau chiar lipsă, ci doar de o conexiune neuronală eronată: după ce zice „lista țărilor”, panaramul nu face acordul cu „țărilor”, că atunci ar fi zis corect („care vor testa”), ci cu… „lista”!!! Așa că mintea lui zguduită crede că lista va testa medicamentul.
  2. Oficial de la Ministerul Transporturilor, Antena 3, 23.07.2020, ora 16.34: „Sigur că noi nici prin cap nu ne trece…”. Fiind vorba despre Tarom și alte alea, e clar că noi prin cap ne trece… decît avioane. Adică nu trece nici alea, că cînd e pandemie nu e nici avioane pe cer, ci decît la sol, re, fa, mi bemol. Dacă se mai miră cineva de ce e Tarom în faliment, de ce căile ferate se rup sub trenurile care fac de la Suceava pînă la București cu 3 ore mai mult decît făceau acum 32 de ani și de ce autostrăzile există doar sub formă de desene, e rugat acel cineva să citească, recitească și răscitească spusele oficialului de la M.T., probabil rămas cîndva repetent la vreo școală ajutătoare. Am aflat și de ce s-a născut individul: exclusiv pentru a demonstra că Viorica Dăncilă e absolut sclipitoare, educată, cultă și se exprimă impecabil (prin comparație!).

3 și 4. Alți absolvenți de școli speciale: miniștrii Costel Alexe (Mediului) și Nelu Tătaru (Sănătății), RTV, 21.07.2020, în speech-uri rostite în limba engleză cu prilejuri diferite. Îmi amintesc din nou ce circ a ieșit tot cu Dăncilă, care scrisese în c.v. că știe engleza. Fraților, păi femeia chiar o știe! Mă rog, tot prin comparație cu siniștrii ăștia doi, pe care orice organism competent, orice decident pe problemă, i-ar fi trimis de urgență acasă, la Vaslui sau la dracu-n praznic, în loc să-i pună să facă de rîs o nație întreagă. Ăștia sînt ăia din cauza cărora nu ți-e rușine că ești român. Ți-e de-a dreptul silă și îți vine să vomiți. Și mai lăsați-mă cu „competența”! În anul 2020, în lumea asta, pur și simplu n-ai ce căuta în vreo funcție dacă nu ești ultracompetent în engleză. Trebuie s-o scrii și s-o vorbești perfect, nu s-o GROHĂI!

Doru Popovici

Fiţi sociabili!