Capătul tunelului

Reporter: Acum, că s-a cam relaxat situaţia sanitară şi socială, observ cu satisfacţie că aţi acceptat această întîlnire faţa în faţă, ca să nu spun mască în mască. Sînt aşadar mai bine de două luni de cînd nu ne-am mai  văzut la ochi şi sînt bucuros că putem realiza acest interviu ca-n vremurile normale de altădată. Putem începe aşadar interviul în aceste condiţii aproape normale?

Politician: Putem începe, dar mai întîi trebuie să te pulverizez cu această substanţă dezinfectantă, ca să nu mă pui în pericol de infectare.

Reporter: Eu zic să vă potoliţi cu aceste practici inventate de Guvernul Orban.

Politician: Va să zică faci parte şi tu din acest grup de cetăţeni care iau în uşor măsurile oficiale de combatere a pandemiei şi la care s-a referit cu atîta precizie chiar preşedintele nostru Iohannis cînd s-a referit la înţelegerea greşită a stării de alertă.

Reporter: Mă scuzaţi, dar eu nu am nimic nici cu preşedintele nostru, nici cu dumneavoastră ca politician responsabil. În schimb, vă atrag foarte documentat atenţia asupra avertizărilor OMS cu privire la măsurile de protecție prin dezinfectare împotriva Covid-19.

Politician: Ce avertizări vrei să zici? De unde le-ai scos?

Reporter: Nu le-am scos eu. Le-a scos chiar Colegiul Medicilor Suceava.

Politician: Şi ce spune aceste avertizări?

Reporter: Spune că OMS a precizat că nu este în nici un caz recomandată pulverizarea de dezinfectanţi asupra persoanelor, acest lucru putînd fi periculos fizic şi psihologic şi nereducînd capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact.

Politician: Astea-s manipulări de la voi din redacţie. Şi cum îşi permite OMS să facă astfel de avertizări care contrazic avertizările domnului Orban şi chiar avertizările domnului preşedinte Iohannis?

Reporter: Nu sînt manipulări. Însăşi OMS aminteşte că, deşi unele studii au arătat că noul coronavirus poate rezista zile întregi pe unele suprafeţe, aceste durate maxime nu sînt decît teoretice, fiind înregistrate în condiţii experimentale.

Politician: Cum decît teoretice? Ăştia nu au simţul realităţii? Ăştia vor să ne întoarcem la starea de urgenţă, îndemînd populaţia României la nesupunere? Voi nu vreţi să vedeţi luminiţa de la capătul tunelului?

Reporter: Ba noi vrem. Cum să nu vrem? Dar uitaţi ce zice doamna doctor Şorodoc de la Rădăuţi!

Politician: Iar începi cu manipulările? Cînd OMS, cînd Colegiul Medicilor, cînd Şorodoc asta! Voi chiar nu ţineţi seama de indicaţiile domnului Orban şi de recomandările nepreţuite ale domnului preşedinte Iohannis?

Reporter: Ba ţinem seama, dar iată că doamna Şorodoc a izbucnit la noi în ziar.

Politician: Şi ce dacă a izbucnit doamna asta oarecare? Domnul Orban şi domnul Iohannis n-au izbucnit şi ei? Tu cu cine ţii? Cu OMS, cu Şorodoc asta de la Rădăuţi sau cu recomandările guvernamentale şi prezidenţiale oficiale?

Reporter: Eu n-am voie să ţin cu nimeni, decît cu deontologia de ziarist. Aşa că vă redau aceste cuvinte: “La Rădăuți este ca pe front și nu cred că exagerez cu nimic. Puteam înțelege dacă trebuia să rezistăm în acest ritm 10 zile, două săptămîni, dar deja nu mai putem și nu văd luminița de la capătul tunelului”.

Politician: Cred că dumneaei nu se uită în tunelul potrivit, din păcate. Drept care îmi permit să-i transmit, cu ocazia acestui interviu că nu are decît să se uite în tunelul potrivit, respectiv în tunelul Guvernului Orban, unde sigur se vede luminiţa de la capătul tunelului, care luminiţă este însuşi domnul preşedinte Iohannis.

Reporter: Văd că o ţineţi una şi bună, iar cînd cineva spune că la Rădăuţi este ca pe front, dumneavoastră ce sfat le daţi românilor, indiferent de naţionalitate?

Politician: Eu le recomand cetăţenilor români să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358.

Reporter: Dacă românii sună la acest număr de telefon au şanse să vadă luminiţa de la capătul tunelului?

Politician: Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență şi nici nu este o linie telefonică alocată pentru a vedea luminiţa de la capătul tunelului. 

Reporter: Dar pentru ce este?

Politician: Este strict pentru informarea cetățenilor.

Reporter: Un lider de partid  a spus că se va înființa o comisie de anchetă pentru ca miniştrii să dea explicaţii în cazul muncitorilor români plecaţi la cules de sparanghel în Germania în timpul stării de urgenţă care a fost instituită pentru a limita răspîndirea epidemiei de coronavirus.

Acesta a mai reclamat şi haosul de la Guvern, cu privire la obligativitatea purtării măştilor de protecţie din data de 15 mai.

Politician: Acest lider de partid nu ştiu în ce tunel s-a uitat, dar se vede cu ochiul liber că nu s-a uitat în tunelul corect.

Reporter: Un alt lider de partid a participat la audierea Violetei Alexandru și a lui Bogdan Aurescu şi consideră că cei doi au ascuns anumite lucruri. Ce părere aveţi despre aceste lucruri ascunse?

Politician: Ar trebui să-ţi fie clar şi să nu mă mai întrebi. Nici liderul ăsta de care vorbeşti nu s-a uitat în tunelul potrivit.

Fiţi sociabili!