Cantonament sau carantină!?

Nebunia planetară declanșată săptămînile trecute nu putea să nu lovească, poate chiar mai tare decît alte domenii, sportul. Iar fiindcă printre măsurile de primă urgență luate la nivel mondial se numără restrîngerea numărului de participanți la diverse tipuri de întruniri pînă la maximum 100, e clar că cel mai lovit dintre sporturi este cel care are cea mai mare popularitate, fotbalul, unde frecvent se înregistrează audiențe de cîteva zeci de mii de spectatori, inclusiv la competiții de importanță doar națională. Nu mai vorbim de cele internaționale, la care, oricîte locuri are stadionul unde se desfășoară, tot rămîn alte zeci de mii de solicitanți de bilete pe dinafară.

Lucrul naibii este că în acest nefericit an 2020 sînt programate și două competiții care ating cote imense de participare, atît ca număr de sportivi, cît și în privința spectatorilor. Prima și cea mai importantă din cîte există pe lume este, desigur, Olimpiada. Ar fi culmea ghinionului ca aceasta să nu se poată desfășura. Mă gîndesc însă că amînarea ei cu un an ar fi o variantă rezonabilă, avînd în vedere că pînă la următoarea Olimpiadă tot ar mai rămîne trei ani.

Nasol e însă cu cea de-a doua competiție majoră, Campionatul European de Fotbal. În acest sport, orice amînare ar conduce la încălecarea cu preliminariile/turneele finale ale următoarelor competiții majore (prima la rînd fiind World Cup 2022), ceea ce e clar că nu se poate. Fiindcă tot veni vorba, obișnuitul cantonament, în care ni se bagă în cap ideea că echipa „se omogenizează”, parcă văd că nu poate avea loc pentru meciul contra Islandei, deoarece unii dintre cei din lot sînt izolați prin Italia, alții pe nu mai știu unde, astfel încît cred că „pregătirea centralizată” va avea loc chiar la Reykjavik, în preziua meciului! Asta, în varianta optimistă, în care avioanele vor mai circula către încolo și în care cei convocați nu vor fi „cantonați” prin centre de carantină. Iar dacă avioanele nu vor circula, poate vor fi aduși cu niște izolete.

Fiţi sociabili!