Canalizare

Reporter: S-au cam aglomerat evenimentele în ultima perioadă şi de aceea mă simt copleşit de întrebări pe care aş vrea să vi le adresez în calitate de senator şi de profesor şi fost inspector şcolar şef care acuma şi învăţămîntul trece prin momente dificile ca să nu mai spun de partidul dumneavoastră din clasa politică care a organizat un mare miting în capitală la cămaşă albă şi s-a lăsat cu acele expresii nedorite din partea Opoziţiei şi chiar a preşedintelui Iohannis dar ca să începem organizat şi să trecem treptat de pe plan local pe plan general naţional şi internaţional referitor la bombele coreene eu vă propun să ne referim prima dată la acest miros pestilenţial resimţit în ultima perioadă de către o mulţime de suceveni revărsîndu-se din canalizarea oraşului şi nu numai. Deci, vă rog să vă referiţi în această ordine sugerată de mine.

Politician: Ca să înţelegi exact cum stă treaba, trebuie să menţionez mai întîi că orice om de bun-simţ, fie inginer, medic, profesor, agricultor, muncitor, antreprenor etc., văzînd protocoalele dintre serviciile secrete şi justiţie, auzind de amploarea ascultărilor în România, auzind înregistrările incredibile cu procurori DNA care nenoroceau vieţi pe mărturii inventate şi pentru că…aşa simţeau ei că sînt tari, văzînd-o pe Kovesi cum îi apără, şi pe preşedintele Iohannis cum se face zid pentru şefa DNA, nu are cum să mai apere mafia numită <lupta anticorupţie>. Am convingerea că orice om raţional care iubeşte democraţia şi libertatea nu mai poate să se facă scut în jurul mizeriei numite pretenţios <statul paralel>.

Reporter: Sînteţi aşadar de părere că această mizerie numită pretenţios statul paralel emană de fapt şi de drept constituţional acest miros pestilenţial resimţit de suceveni în ultima perioadă?

Politician PSD: Ce este Suceava, de fapt? Suceava este un fragment de Românie reală. Iar România reală este România pe care trebuie să o acceptăm, indiferent de opţiunile noastre politice, şi să înţelegem că e singura care contează cu adevărat.

Reporter: Vreţi să spuneţi că de fapt toată România pute aşa de pestilenţial?

Politician: Eu nu vreau să spun, dar vă zic că s-a spus că oamenii au fost aduşi „cu de-a sila”, că ar fi fost plătiţi, că s-au făcut presiuni asupra lor, însă toate aceste acuzaţii sînt neadevărate.

Reporter: Adică nu pute?

Politician: Pute, nu pute, e clar că majoritatea românilor trăiesc o frustrare reală după valurile de mitinguri de după 2012, iar la televizor văd că se încearcă, din nou, schimbarea unui guvern instaurat democratic în urma unui scrutin, desfăşurat în cele mai transparente şi legale condiţii. România reală a fost şocată să vadă cum un guvern ales legitim a fost înlocuit de un guvern dubios şi puturos, doar pentru că un preşedinte nedrept doreşte să instaureze un guvern intitulat pompos <guvernul meu>. Astfel, mitingul de sîmbătă a fost o dovadă clară, de netăgăduit, că există şi români care gîndesc altfel, din fericire majoritatea, decît #Rezist, a fost un mod de exprimare faptică a acestora. Şi oamenii care au venit la mitingul PSD au ieşit în stradă pentru a se face auziţi, nu mirosiţi.

Reporter: Haideţi să sărim de la politica pestilenţială la educaţie, unde vă pricepeţi nemijlocit. Vă rog să clarificaţi o dată pentru totdeauna, ca să afle toţi cititorii care vă sorb cuvintele din gură. Cum se spune corect în limba română: optusprezece, optăsprezece sau optespreze, cum s-a pronunţat preşedintele ţării cînd a ironizat-o pe Viorica Dăncilă a voastră care pronunţă necontenit 20-20?

Politician: Adevărul este de fapt pe undeva pe la mijloc, dar ca să nu sărim brusc de la politică la educaţie trebuie menţionat neapărat că tot mai puţină apă ajunge de la consumatori în reţeaua de canalizare, cantităţile fiind cu mult mai mici decît în perioada anilor ’90, încît problema mirosurilor degajate din conductele în care materiile organice stagnează, în loc să circule spre staţia de epurare, se resimte mai ales în perioadele democratice fără precipitaţii.

Reporter: Cîtă apă sau cîte precipitaţii credeţi că le trebuie manifestanţilor de la mitingul PSD ca să-şi spele cămăşile albe de transpiraţia de sîmbătă? Fiindcă iată ce ne-a declarat duminică dimineaţa un cititor fidel cu ochii cîrpiţi de nesomn: „Miroase mai ceva ca la groapa de gunoi sau la staţia de epurare”. Şi alt cititor la fel de fidel a scris pe reţeaua noastră de socializare: „Avem copii mici, ei trebuie să respire acest aer cu parfum de rahat?”. Iată deci cîteva dintre comentariile celor care au semnalat problema pe reţelele de socializare.

Politician: Toţi cetăţenii de bună credinţă şi toţi copiii trebuie să ştie că „Ziua Cămăşilor albe” a plecat de la o revendicare clară, coerentă şi de bun-simţ, şi anume respectarea Constituţiei şi a deciziei Curţii Constituţionale de către preşedintele Klaus Iohannis, în privinţa şefului DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Reporter: Şi dacă nu respectă decizia Curţii şi o ironizează în continuare pe Viorica Dăncilă a voastră care pronunţă necontenit 20-20?

Politician: Domnul preşedinte nu este regele Carol, Ferdinand, şi trebuie să pună în aplicare. Eu sînt de aceeaşi părere şi cu doamna vicepreşedinte Olguţa Vasilescu, dar va fi o decizie a partidului, nu vom lua o decizie separat. Fiecare îşi spune punctul de vedere, dar va fi o decizie în partid. Da, şi eu spun că trebuie suspendat Klaus Iohannis în momentul în care nu semnează revocarea. O să aşteptăm să vedem. A zis că mai are puţin de citit, nu aşa mult, aşa a zis preşedintele, şi în momentul în care va spune că nu este de acord cu decizia CCR, sigur, în partid, vom decide ce facem în continuare. Vom analiza din toate punctele de vedere şi vom lua o decizie în partid.

Reporter: Anul acesta, două mii optesprezece, sau în anul 20-20?

Politician: În România un studiu arată că ne confruntăm cu o rată de analfabetism democratic funcţional de 42 de procente, care se reflectă şi în alte sfere ale politicii româneşti, atît la putere cît şi în opoziţie. Nu ne rămîne decît să ne rugăm la Dumnezeu să ne dea multe precipitaţii, să se desfunde canalizarea.

Fiţi sociabili!