Cai verzi pe pereţi de spital

Într-un interviu acordat Radio Top, medicul sucevean Cristian Irimie, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a făcut o dezvăluire care le poate tăia din elan celor care visează cai verzi alergînd pe pereţii unor spitale regionale.

După ştiinţa domnului Irimie, care a lucrat în sistemul medical din România zeci de ani şi, deci, îl cunoaşte foarte bine, după 1990 s-au deschis în toată ţara asta lungă şi lată numai două spitale! Unul la Huşi, la începutul anilor ’90, iar celălalt la Horezu, după 2010. Alte două spitale stau să se deschidă: cel de la Fălticeni, a cărui construcţie a demarat tocmai în 1991, şi cel de Mioveni, care-i gata, dar care mai aşteaptă nişte avize pentru a-şi putea deschide porţile pentru bolnavi.

Pentru cititorii noştri din Fiji o să spunem că România este o ţară membră a Uniunii Europene situată în sud-estul continentului, care are o populaţie cuprinsă între 18 milioane şi 21 de milioane, nu se ştie sigur, pentru că nu a fost nimeni în stare să facă un recensămînt, şi care în ultimii 30 de ani, de cînd s-au pogorît democraţia prost înţeleasă şi capitalismul original pe aceste meleaguri, a cheltuit sute de miliarde de euro pentru sistemul de sănătate. Şi totuşi, în ţara cu peste 100 de municipii şi sute de oraşe nu s-au deschis decît două spitale noi, şi acelea în nişte localităţi mici, de unde rezultă că şi unităţile sanitare sînt mici. Aşadar, nu s-au făcut nu ştiu ce mari investiţii.

Aceste informaţii făcute publice, cred, în premieră, de fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii au picat la fix, fix în mijlocul unei perioade în care se vorbeşte mai insistent ca-n alte perioade, şi e normal, că doar vin alegerile prezidenţiale, despre construirea de spitale regionale. Dacă Guvernul PSD 1 şi Guvernul PSD 2 promiteau opt spitale regionale, acestea s-au făcut doar trei în timpul Guvernului PSD 3. Nu e clar dacă spitalele astea sînt măcar desenate pe hîrtie ori ele există doar în declaraţiile făcute de reprezentanţi ai clasei politice.

Dacă în 30 de ani s-au deschis numai două spitale, iar alte două vin gîfîind pe drum, să se calculeze în cîţi ani se va face primul spital regional. Sau, cîţi ani de-acum încolo nu se vor începe spitalele regionale despre care se vorbeşte la greu în campaniile electorale de ani şi ani de zile, fără număr, fără număr, fără număr.   

Fiţi sociabili!