Bucovina uitată

Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat că actuala guvernare  reprezintă „un paradox perpetuu”, iar programul de guvernare al USL pentru judeţul Suceava s-ar putea numi „Bucovina uitată”. Într-o declaraţie politică susţinută în plenul Senatului, Gheorghe Flutur a acuzat faptul că actuala putere nu a prevăzut în bugetul pentru acest an fonduri pentru continuarea investiţiilor începute în judeţul Suceava şi, mai mult, a respins amendamentele făcute de parlamentarii PDL în acest sens. „Uitarea, ignorarea şi indiferenţa faţă de acest judeţ afectează sucevenii, dar şi locuitorii din judeţele vecine. Nici la ultima rectificare bugetară nu au fost alocate fonduri pentru drumul Suceava – Botoşani, şi nici pentru legăturile rutiere cu judeţele Maramureş sau Neamţ. Nici un ban pentru infrastructură, pentru dezvoltarea turismului, nimic pentru şcoli, licee sau pentru universitate, zero lei pentru cultura şi sportul sucevean”, a spus Flutur. El a adăugat că judeţul Suceava „pare încremenit” după ce guvernarea USL a oprit finanţările şi a blocat lucrările la toate investiţiile începute. Gheorghe Flutur a spus că investiţiile blocate din judeţ sînt ruta ocolitoare a Sucevei, şoselele de centură din Rădăuţi şi Fălticeni, aeroportul, pîrtia de schi de la Cîmpulung Moldovenesc, Centrul Cultural din Suceava, izolarea termică a clădirilor, asfaltarea de străzi, investiţiile pentru spitalele din Suceava, Rădăuţi şi Fălticeni sau lucrările la reţelele de apă şi de canalizare. “După logica actualei guvernări, mi-e teamă că USL va închide Cetatea de Scaun, care se modernizează cu fonduri europene, sau Mănăstirile Moldoviţa, Suceviţa şi Dragomirna, unde s-au alocat fonduri europene”, a mai declarat Flutur. „Doresc să atrag atenţia asupra faptului că USL doreşte să şteargă, pe ascuns, Bucovina de pe hartă şi să o includă într-o regiune încropită fără ca sucevenii să fie consultaţi, iar prin blocarea investiţiilor importante, actuala guvernare USL izolează judeţul Suceava”, a încheiat Gheorghe Flutur.

 

Statuia lui Petru I Muşat ar putea fi reamplasată în zona centrală a municipiului Suceava printr-un act de sponsorizare, fără a se cheltui bani de la bugetul local, este de părere preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PDL, deputatul Ioan Balan. Balan a arătat că municipalitatea vrea să cheltuiască un miliard de lei vechi pentru amplasarea statuii în parcul de lîngă Consiliul Judeţean, apreciind că suma este exagerat de mare, în condiţiile în care primăria municipiului reşedinţă de judeţ are o situaţie financiară precară. Ioan Balan a explicat că acesta a fost şi motivul pentru care consilierii democrat-liberali s-au opus în şedinţa de joi a deliberativului local proiectului de reamplasare a statuii lui Petru I Muşat în condiţiile formulate de iniţiator. „Proiectul de hotărîre nu s-a materializat, fiind retras de pe ordinea de zi. Sper că la viitoarea şedinţă a Consiliului Local Suceava va fi prezentat un proiect care să conţină cifre corecte, avînd în vedere situaţia financiară grea a primăriei. Unii poate vor spune că suma de un miliard de lei vechi nu este foarte mare pentru ceea ce a însemnat Petru Muşat, voievodul din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetăţii de Scaun a Moldovei, precum şi a oraşului Suceava. Da, dar banii nu-i poate încasa Petru Muşat, ci o firmă care era pregătită să facă această lucrare. Cred că dacă s-ar fi dorit, s-ar fi găsit o firmă de construcţii puternică care să-şi lege numele de cel al lui Petru Muşat printr-un act de sponsorizare”, a spus Balan. Preşedintele PDL Suceava admite că statuia a fost mutată din zona Casei de Cultură din motive obiective (n.r. – lucrările la parcările subterane) însă în opinia sa au existat pînă la urmă şi motive subiective. „Faptul că va sta sub geamul Palatului Administrativ poate fi de bine”, a încheiat Ioan Balan. Statuia se află în prezent în curtea Laboratorului Zonal de Restaurare al Muzeului Bucovinei, situat vizavi de cimitirul Pacea.

 

Controversatul primar al comunei Slatina, Ilie Gherman (50 de ani), cel care a refuzat să plătească salariile profesorilor de la unităţile de învăţămînt din localitatea pe care o conduce din 1996, a fost încătuşat vineri de procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Suceava. Deşi avea pregătită o celulă în subsolul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, primarul Gherman nu a stat decît cîteva ore cu cătuşele pe mîini. La sediul Parchetelor de pe lîngă Tribunalul Suceava, Ilie Gherman a aflat acuzaţia pentru care, potrivit Codului Penal, riscă între 5 şi 15 ani de închisoare: abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată. „Inculpatul, în calitate de primar al comunei Slatina şi ordonator principal de credite, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a refuzat emiterea Dispoziţiei bugetare privind deschiderea creditelor pentru trimestrul IV al anului 2013 şi efectuarea viramentelor bancare, blocînd astfel, nelegal, drepturile salariale ale personalului didactic şi auxiliar din cadrul Şcolii Gimnaziale Herla, comuna Slatina, unitate de învăţămînt preuniversitar de stat – pentru lunile septembrie şi octombrie 2013, deşi în bugetul autorităţii publice locale exista cu această destinaţie suma de 352.432 de lei”, se arată într-un comunicat al anchetatorilor, semnat de şeful Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Suceava, procurorul Dumitru Dîmbu.

Consecinţele: 59 de persoane, cadre didactice şi personal auxiliar, nu şi-au primit salariile pe lunile septembrie şi octombrie. Mai mult, şcolile din Slatina au rămas şi fără bani de lemne, în prag de iarnă. Prejudiciul: aproximativ 350.000 de lei (3,5 miliarde de lei vechi). Reporter: „Sînteţi vinovat, domnule primar?” Ilie Gherman: „Politicienii sînt vinoveţi, nu eu. Ce treabă am eu cu învăţămîntul?? Nu e problema mea”. Altădată, întrebat despre acuzele care i se aduc în legătură cu cheltuirea unor bani publici, primarul a spus: „Ştiţi ce să-mi facă? Să-mi s..ă p..a. Să se spele pe dinţi să-i f.t”

 

Scena 1

 

(Crîşmarul stă rezemat de tejghea cu privirea goală şi cu buzele strînse.)

Costică: Ce veşti mai ştii despre ţară?

Crîşmarul: Ce veşti să mai ştiu?

Costică: De la preşedinte, de la primărie, de la societate…

Crîşmarul: De unde să ştiu eu veştile astea?

Costică: De la ziare, de la Flutur. Apropo: mai sună din goarnă?

Crîşmarul: De ce să nu sune?

Costică: Că eu nu-l aud, de asta întreb.

Crîşmarul: Sună el, da sună cu jale.

Costică: Acuma sună din bucium?

Crîşmarul: Sună şi el din ce are. Ultima oară o sunat la Senat.

Costică: De asta n-am auzit. Ce-o sunat? O doină de jale?

Crîşmarul: Nu doină. Altfel se cheamă.

Costică: Romanţă?

Crîşmarul: Nu romanţă, că romanţa-i de pe vremuri.

Costică: Atuncea cum o sunat?

Crîşmarul: Stai aşa, că mi-am amintit. Paradox se cheamă.

Costică: Aşa ceva eu n-am mai auzit.

Crîşmarul: Fiindcă dînsu l-o inventat. Ca un fel de bocet cumva.

Costică: L-o compus dumnealui în persoană?

Crîşmarul: Chiar dumnealui, cînd suna din goarnă pe dealuri. De-acolo s-o inspirat.

Costică: Şi chiar aşa l-o intitulat?

Crîşmarul: L-o intitulat paradox perpetuu.

Costică: De ce l-o intitulat aşa complicat?

Crîşmarul: Ca să sune mai important. Da de fapt se cheamă „Bucovina uitată”.

Costică: Aleluia!

Crîşmarul: Şi de asta îţi zic: n-ai ce face.

Costică: Cum n-ai ce face?

Crîşmarul: Păi nu te uiţi la mine? Ce pot eu să fac?

Costică: Te văd eu cam bleg de cîteva zile, da nu ştiam care-i treaba.

Crîşmarul: Treaba-i nasoală. L-ai văzut pe primar?

Costică: Ce să văd? N-am văzut.

Crîşmarul: L-o dus încătuşat.

Costică: Unde l-o dus?

Crîşmarul: La arest. Şi mai zici că Flutur n-are dreptate.

Costică: Chiar aşa, bă?

Crîşmarul: Chiar aşa, vorba lui: politicienii sînt vinoveţi, nu eu.

Costică: Adica nu el. Şi-atuncea ce treabă are cu el?

Crîşmarul: Naiba ştie. Că vorba lui: ce treabă am eu cu învăţămîntu?

Costică: Şi de-aicea ce poate recurge?

Crîşmarul: Tu ce crezi? Într-o zi vine şi te încătuşează pe tine. Ce zici la faza asta?

Costică: Să-mi s..ă p..a. Să se spele pe dinţi să-i f.t.

Crîşmarul: Tot aşa o zis şi primaru şi crezi că s-o ţinut cont?

Costică: Atunci, vorba ta: ce treabă am eu cu învăţămîntu?

Crîşmarul: N-ai, bă, da nu se mai ţine cont în ziua de azi, că de asta şi Flutur le zice din paradoxu perpetuu.

Costică: Flutur ca Flutur, da noi ce ne facem?

Crîşmarul: Tot vorba lui. Ne mănîncă uitarea, ignorarea şi indiferenţa.

Costică: Asta dacă nu bei destul.

Crîşmarul: Ai dreptate. Dacă bei destul, nici nu-ţi pasă.

Costică: Nici chiar aşa! Cum să nu-ţi pese?

Crîşmarul: Îţi pasă ţie de drumu Suceava – Botoşani?

Costică: De ăsta nu-mi pasă, da mai sînt altele.

Crîşmarul: Îţi pasă ţie de universitate?

Costică: Nici de asta nu-mi pasă. Să-mi s..ă p..a.

Crîşmarul: Da de cultura şi sportu sucevean îţi pasă?

Costică: Să se spele pe dinţi să-i f.t, vorba aia.

Crîşmarul: Da de Cetatea de Scaun?

Costică: Hai că mă jigneşti. Sînt eu Rasputin cumva?

Crîşmarul: Vezi că te-ai prins? Că de asta boceşte şi Flutur.

Costică: Cum ziceai că se cheamă? Bucovina uitată?

Crîşmarul: Ce mai contează? Într-o bună zi vine şi se şterge cu tine la fund.

Costică: Cum aşa?

Crîşmarul: Cum şterge şi Bucovina de pe hartă. Te-ai prins?

Costică: Dacă-i aşa, hai noi să bem şi să ne veselim. Şi lasă-l pe Flutur să cînte romanţe şi doine de jale pînă-i iese pe ochi.

 

Scena 2

 

(Ionică îi găseşte pe cei doi chefuind şi veselindu-se ca de hram.)

Ionică: Ce hram îi aicea şi eu n-am ştiut?

Costică: Hramu lu paradoxu perpetuu. Tu pe ce lume trăieşti?

Ionică: Eu am trăit pe altă lume pînă deunăzi.

Costică: Ce lume? S-o desfiinţat Bucovina?

Ionică: Am trăit în lumea lu Petru Muşat.

Costică: Alt baron barosan? Ăsta cînd o mai răsărit?

Ionică: Ăsta-i străbunicu baronilor, din vremea întemeierii Sucevei.

Costică: Va să zică pavelele şi parcările subterane de la dînsu se trage?

Ionică: Nu de la dînsu, că dînsu-i băiat de oraş.

Costică: Şi pavelele de unde se trage?

Ionică: De la unu care-i venit mai nou de la ţară.

Costică: Şi cu Petrică ăsta unde te-ai întîlnit?

Ionică: La marginea Sucevei, lîngă cimitir.

Costică: Ce căuta el pe-acolo?

Ionică: Era făcut statuie şi exilat, din cauza pavelelor.

Costică: Va să zică Flutur are dreptate.

Ionică: Cu ce să aibă dreptate?

Costică: Cu paradoxu perpetuu. Nu te-o şters de pe faţa pămîntului?

Ionică: Cine să mă şteargă de-acolo?

Costică: Ăştia, bă, ca să nu le zic altfel.

Ionică: Ba dimpotrivă, ăştia mi-o dat de lucru pe bani.

Costică: Te-o pus la săpat sau la ce?

Ionică: Întîi m-o întrebat dacă nu vreau să-l car în spate pe Petru Muşat pentru un miliard.

Costică: Pînă unde?

Ionică: Pînă în centru.

Costică: Şi l-ai cărat?

Ionică: Că doar nu-s prost, să mă dihoc.

Costică: Va să zică ai refuzat aşa o muncă bănoasă?

Ionică: N-am refuzat. Am zis că pentru un miliard fac eu pe statuia-n păpuşoi în locu lu Petru Muşat.

Costică: Bravo, bă. Şi eu făceam la fel, dacă eram pe fază.

Ionică: Nu te sfătuiesc, zău aşa.

Costică: Da ce-i mare lucru să stai degeaba pe soclu?

Ionică: Şi să vezi numa pavele şi javre de jur împrejur?

Costică: Şi ce dacă?

Ionică: Şi să nu-ţi zboare o pasăre pe la urechi?

Costică: Da nu-s porumbei?

Ionică: Şi ce dacă? Te găinăţează din cap în picioare. Nu cred că-ţi convine.

Costică: Da lumea pe care o vezi zi de zi?

Ionică: Nişte ţărănoi care te scuipă pe soclu şi striveşte ţigara de tine.

Costică: Nici cînd este festivităţi nu-i ca lumea?

Ionică: Te doare urechile de-atîta muzică populară.

Costică: Şi ce? Pentru un miliard nu se face?

Ionică: N-am văzut nici un sfanţ de cînd m-am angajat.

Costică: Bani de buzunar de unde-ai avut?

Ionică: Mai plecam naibii pînă la colţ la cerşit.

Costică: Nu te-o prins că lipseai de pe soclu?

Ionică: Cine, bă, să mă prindă?

Costică: Primaru de la Suceava.

Ionică: Nu m-o prins, că nu mă cunoaşte şi oricum aveam înlocuitor cît mergeam la cerşit.

Costică: Pe cine puneai înlocuitor?

Ionică: Pe cine trecea pe acolo. O dată l-am pus pe Balan.

Costică: O vrut Bălan să steie statuie pe soclu?

Ionică: O vrut, da am mutat soclul sub geamul Palatului Administrativ, că acolo îi place să steie.

Costică: Şi alţii cine-o mai stat? Flutur o stat?

Ionică: Flutur nu stă, că-i ca argintu viu Flutur ăsta.

Costică: Păcat, că poate interpreta cîntecu cela de sus, de pe soclu.

Ionică: Care cîntec?

Costică: Un cîntec de of şi de aoleu: „Bucovina uitată”.

Ionică: Degeaba-l cînta, că nu ascultă nimeni nimica pe-acolo.

Costică: Nici măcar tineretu? Nici turiştii măcar?

Ionică: Nici nimeni, bă. La cine-i mai arde?

Costică: Şi tu acuma pe cine-ai lăsat să fie statuie?

Ionică: Pe unu Gherman de la Primărie care-o fugit de la puşcărie.

Costică: Ăsta-i primaru cel arestat? Dacă-l vede poliţia?

Ionică: Nu-l vede în veci, că nu se uită nimeni la statuile astea.

 

 

Epilog

(Ionică se proţăpeşte în faţa crîşmarului, hotărît să încheie o afacere.)

Ionică: Ia uită-te tu la mine, da uită-te bine.

Crîşmarul: Iaca, mă uit. Ce să văd?

Ionică: Vezi cine-s eu?

Crîşmarul: Tu eşti Ionică în carne şi oase, da parcă mai aduci cu cineva.

Ionică: Ia să văd. Cu cine aduc?

Crîşmarul: Parcă aduci cu un primar de la metropolă.

Ionică: Aproape-ai ghicit. Care metropolă, mînca-ţi-aş?

Crîşmarul: Bată-te să te bată, să nu-mi spui că Suceava!

Ionică: Ai nimerit. Dacă-mi mai spui cum mă cheamă, om te fac.

Crîşmarul: Lungu. Cum să te cheme?

Ionică: Aicea n-ai nimerit.

Crîşmarul: Am vrut să spun Petru Muşat, da m-o luat gura pe dinainte.

Ionică: Şi cît mi-ai da tu ca să mă fac statuie în faţă la crîşmă la tine?

Crîşmarul: Dacă pui şi pavele, îţi dau două rachie pe zi.

Ionică: Dacă mai pui un rachiu îţi trag şi-o cîntare la muşterii.

Crîşmarul: Care cîntare?

Ionică: Am auzit că-i la modă maneaua „Bucovina uitată”. Te prinzi?

Crîşmarul: Facem de probă o săptămînă şi pe urmă vedem.

 

 

Fiţi sociabili!