BRC da, Woodstock nu!

…Și uite-așa, ca în fiecare lună august, de 8 ani încoace, constatăm că am mai îmbătrînit cu încă un an, adică mai vine o ediție de Bucovina Rock Castle, asta însemnînd că în 2019 se desfășoară cea de-a noua! Despre ordinea intrării în scenă în cele trei zile, adică 23 – 25 august, vom mai avea timp să discutăm.

Deocamdată, cîteva chestiuni de interes general, dintre care cea mai importantă este cea legată de accesul la eveniment. Anul acesta, în sfîrșit, se poate spune că intrarea se plătește (după ce în anii trecuți era practic gratis, costul fiind de-a dreptul derizoriu), prețul fixat fiind de 50 de lei pe zi sau abonament de 100 de lei, care permite accesul în toate cele trei zile ale Festivalului. Inexplicabile cîteva reacții de pe site-ul evenimentului, cei cîțiva șucăriți ne mai mergînd probabil în viața lor la vreun concert sau festival unde se plătesc bani serioși pentru mult mai puțină și mai proastă muzică decît cea de la BRC. Pare mai degrabă normală reacția unui anume Radu Păduraru, care tot acolo scrie că nu înțelege cum poți aduce „asemenea giganți” pe scenă, iar prețul să fie doar de 100 de lei/3 zile. În sfîrșit, mai există și facilitatea că minorii de pînă la 14 ani au acces gratuit dacă sînt însoțiți de părinți.

Să mai notăm și că, spre deosebire de toate celelalte ediții, în acest an au fost mai multe schimbări pe afiș, nici una însă din vina organizatorilor, ultima absență notabilă aparținînd britanicilor Monuments, înlocuitorii lor fiind danezii Vola. Probabil că asta e ultima schimbare din program. Spre deosebire de BRC, iată că Woodstock 50 a luat sfîrșit înainte de a începe. Michael Lang, principalul organizator al ediției din 1969, dar și a celei eșuate din august 2019, a anunțat săptămîna trecută decesul inițiativei sale. Păcălit mai întîi de sponsorii care s-au retras prin aprilie, apoi și de primăria din Watkins Glen, care nu și-a mai asumat închirierea spațiului, Lang a ratat și varianta Merriweather Post Pavillion din Columbia, statul Maryland, majoritatea artiștilor refuzînd să cînte pentru doar 32.000 de oameni cîți puteau intra acolo. Și uite-așa, cele „3 Days of Peace and Music” au devenit 0 (zero). Mare păcat. Proastă pilda.

Fiţi sociabili!