BRC 2018: Zi de vară…

…pînă-n seară! Așa a fost cea de-a doua zi a Festivalului Bucovina Rock Castle, desfășurat într-o căldură de nedescris, de la începutul și pînă la sfîrșitul său: dacă în edițiile anterioare a existat, în fiecare an, măcar cîte o seară în care mai adia un vînticel, mai căutai o geacă, de data asta toată lumea simțea că e îmbrăcată prea gros, chiar dacă era vorba doar de un tricou! Erau peste 30 de grade cînd pe scena a II-a au urcat nemțenii numiți Contraband X, bunicei, urmați de clujenii Black Out (grupul cel mai bun, după mine, din primele două zile, de pe scena secundară), după-amiaza fiind încheiată de Katara din Arad, și ei absolut rezonabili.

Pe scena principală, fix la ora 19.00 s-au suit doi băieți din Iași, numiți Nouă Ani Lumină, practicanți ai unui soi de techno-ambiental care n-a avut nici un impact la măcar vreunul din cei prezenți. Cu totul altfel stau lucrurile cu Toy Machines: Andi Drăgușanul are grupul lui de fani, mereu în creștere, iar comunicarea cu publicul este impecabilă, astfel încît e suficient ca Andi doar să sugereze că ar fi vremea de-un pogo și lumea se dezlănțuie. Au fost și ceva piese noi, parcă mai elaborate decît în anii trecuți, lucru explicabil și prin cooptarea unor muzicieni cu știință de carte muzicală. Mie însă mi-e dor de Andi la chitară. Poate la anul?

Robin & The Backstabbers și-au făcut obișnuitul program: dinamic, cu mult dialog, cu o muzicalitate aparte, ei fiind mereu o prezență extrem de tonică. Luna Amară nu mai are nevoie de nici o prezentare, Mihnea Blidaru, președintele Festivalului, fiind practic un fiu adoptiv al Sucevei. Cu acest prilej a anunțat și revenirea la Suceava prin toamnă, cu ocazia lansării noului album. Îmi permit să anticipez că locul ales va fi 31 Pub, acolo unde au avut loc și after party-urile de la această ediție a BRC. Seara au încheiat-o grecii numiți 1000 Mods, practicanți ai unui stoner rock bine primit de public.

Fiţi sociabili!