Brandul unitar

Reporter: Ne întîlnim din nou după ce aţi rezolvat în sfîrşit problema cu proiectul de construire a autostrăzii Ungheni-Tîrgu Mureş, aşa- numita Autostradă a Unirii, care să lege Moldova de Ardeal, şi-mi dau seama că strigătul dumneavoastră de disperare adresat la mai multe categorii laolaltă a fost auzit. După ce aţi rezolvat problema cu Autostrada Unirii, ce mai urmează să rezolvaţi în zilele şi săptămînile următoare? Sau vă mai odihniţi un pic, ca tot omul?

Politician: N-am timp să mă odihnesc, fiindcă odihna multă-i sărăcia omului, vorba unui bucovinean vestit. Aşa că imediat după rezolvarea problemei cu Autostrada Unirii, am votat în unanimitate la întrunirea de la Vatra Dornei propunerea mea de a forma o asociaţie turistică în parteneriat cu CJ. Iar după întrunire, am declarat imediat că şi votul consilierilor a fost unanim şi că aceştia au împuternicit primarii să facă proiectul de statut şi parteneriatul cu Consiliul Judeţean Suceava, pe acest proiect de „Organism Management al Destinaţiei”, conform OUG nr. 15/2017.

Reporter: Şi nu v-aţi odihnit chiar deloc între cele două realizări importante?

Politician: Oleacă m-am odihnit,  dar prin odihnă activă, cît să-i pun la punct pe taximetriştii de la Aeroportul „Ştefan cel Mare şi Sfînt” care s-a dovedit că n-au nimic sfînt în ei şi am cerut să aibă loc o întîlnire cu factorii de răspundere pentru a se pune ordine în relaţia cu taximetriștii și celelalte mijloace de transport care aglomerează zona aeroportului, în special la sosiri. Și asta pentru că această situaţie creează un disconfort pentru pasageri.

Reporter: Profitînd de aceste momente de odihnă activă a dumneavoastră, am observat că un camarad de partid, respectiv deputatul de Suceava Balan, i-a îndemnat pe locuitorii judeţului, dar și pe toţi cei din zona Moldovei, să semneze petiţia iniţiată de liberali pentru susţinerea construcţiei autostrăzii Ungheni – Iași – Tîrgu Mureș. Cum s-ar zice pe la noi prin redacţie, v-a cam luat cu întîrziere vorba din gură.

Politician: N-am avut timp să verific cum mi-a luat şi cum mi-a reprodus vorba din gură. Poţi să-mi faci tu un rezumat cît de cît?

Reporter: În rezumat, camaradul dumneavoastră de partid a spus cam aşa: că nerealizarea autostrăzii care leagă Estul cu Vestul României este o trădare a intereselor naţionale. Şi că soluţia falsă aleasă de guvernarea PSD – ALDE pentru construcţia autostrăzii Iași – Tg. Mureș în parteneriat public-privat amînă realizarea acestui proiect la calendele grecești. Şi că actualul Guvern al României nu trebuie să caute soluţii fantastice pentru construcţia Autostrăzii Unirii prin formule obscure de tip parteneriat public-privat, ci trebuie doar să trimită o cerere de finanţare la Comisia Europeană.

Politician: Prea multe vorbe, prea puţine idei. Şi grecii ce caută printre aceste vorbe goale? Ce-avem noi cu calendele lor? N-avem noi calendele noastre bucovinene?

Reporter: Eu habar n-am. Dumneavoastră le ştiţi pe astea de pe vremea lui Ştefan cel Mare, aşa că eu nu mă bag. Dar în schimb să ştiţi că se mai bagă şi un alt camarad de-al dumneavoastră, tot deputat, Mihalescul îl cheamă. El zice că şi aceste două proiecte sînt amînate de Guvernul PSD-ALDE tot după anul 2021, la fel ca toate promisiunile făcute atunci cînd i-au înşelat pe alegători, în 2016. Nu cumva şi el v-a luat vorbele astea goale din gură?

Politician: Nu prea ştiu ce să zic, fiindcă eu eram convins că am rezolvat personal problema cu Autostrada Unirii şi am dat-o la spatele partidului. Şi de asta am trecut la următorul proiect, respectiv la formarea asociaţiei turistice de turism, ca să unim toate forţele sub un concept integrat de dezvoltare inteligentă a turismului în Bucovina. Şi să promovăm un brand unitar al Bucovinei, să vindem pachete turistice integrate, în toate cele trei staţiuni. Şi cînd spun brand unitar, înţeleg să nu se mai bage şi alţii cu fel de fel de calende şi amînări.

Reporter: Observ că v-a cam sărit muştarul la orizont. Şi spun orizont cu respect, pentru că este un brand bucovinean unitar pentru mici şi cîrnaţi. Dar ca să vă mai îmbunez, vă întreb ce-aţi dori să promovaţi prin acest brand unitar votat în unanimitate de dumneavoastră la Vatra Dornei?

Politician: Bine că m-ai potolit, că era să pun mîna pe telefon şi să-l sun pe Ştefan cel Mare. Ca să revin la oile noastre, noi dorim să promovăm curse, atît pe calea ferată, cît şi auto, între staţiuni, iar biletele de călătorie să fie comune pentru întreaga zonă. Iar cele trei staţiuni să fie văzute ca un întreg şi totodată ne propunem să punem în valoare toate formele de turism din zonă, care pot deveni complementare pentru cele trei staţiuni.

Reporter: Asta-i aşa ceva minunat ca-n reclama aia de la televizor…

Politician:  Reclama cu Poiana Braşov? Nici nu vreau să aud. Nu te mai uita la televizor, că altădată nu-ţi mai dau interviuri halucinante!

Reporter: Mă iertaţi. Nu mă refeream la Poiana Braşov, dimpotrivă. Ca să schimb subiectul şi totuşi să rămîn ancorat în realitate, vă mai întreb o chestiune sensibilă: o să permiteţi Autostrăzii Unirii să traverseze Poiana Bucovinei?

Politician: Normal n-ar fi nevoie neapărat, fiindcă noi deja avem microautostrada noastră bucovineană care ne leagă domeniul schiabil, ne leagă parcurile şi rezervaţiile naturale, ne leagă monumentele UNESCO, ne leagă satele tradiţionale bucovinene, gastronomia, mozaicul multietnic şi multicultural şi pe o distanţă de 50 de kilometri poţi beneficia de aproape toate formele de turism.

Reporter: Şi, dacă-mi permiteţi, un compliment binemeritat: toate aceste realizări enumerate mai sus, nu-i aşa că se leagă de numele dumneavoastră?

Politician: În sfîrşit ai înţeles! Bravo! Că nu degeaba-ţi spuneam eu mai devreme că trebuie să unim toate forţele sub un concept integrat de dezvoltare inteligentă a turismului în Bucovina. Şi să promovăm un brand unitar al Bucovinei.

Fiţi sociabili!