Blazon la stînă!?

În perioada de șomaj tehnic care a cuprins cam toată România, problema plății salariilor fotbaliștilor și ale celorlalți angajați ai cluburilor n-avea cum să nu devină una majoră, din moment ce între salariile declarate de patronate și cele reale, achitate, e o diferență de… chiar așa, cît de mare?, da, cred că așa e,  de… cîțiva ani buni de pușcărie. Cum pentru ce? Pentru fals și uz de fals în înscrisuri oficiale, dar mai ales pentru spălare de bani.

Ei, nu, nu la toți, nu putem să-i băgăm în aceeași oală: cred că la două, poate trei cluburi, de cînd avem și noi fotbal „profesionist”, să nu fi fost fotbal bun de dus la pîrnaie. Sechelariu (odihnească-se!), Pinalti, Gigi Becali, Ioan Niculae (Astra), Borcea, Pădureanu, mai vreți?, că pot umple tot spațiul rubricii cu pîrnăiași din fotbal, iar ăștia au fost/sînt doar conducătorii de cluburi. N-am mai trecut și arbitrii, și federalii, și traficanții de fotbaliști. Cum ziceam, neisprăviții ăștia, obișnuiți să-i plătească în bătaie de joc pe fotbaliști (nu-i vorbă, că și dacă i-ar plăti cu paișpe lei pe lună, tot ar fi prea mult pentru ce fotbal joacă, dar asta este altă poveste), cred că s-au bucurat ca demenții că Guvernul s-a angajat să plătească parte din salarii.

Cel mai fericit cred că a fost domnul Gheorghe Becali, cel care degeaba a ajuns cîndva și parlamentar european, că gena de cioban i-a rămas nealterată. Tocmai de pe această poziție, de cioban (aș zice… iremediabil!), s-a gîndit borfașul să facă niscai economii la stînă, reducînd (cu… 80%!!!) salariul lui Helmuth Duckadam, directorul de imagine, omul care a adus practic de unul singur în vitrina clubului cel mai important trofeu din lume la nivel de echipe de club: Cupa Campionilor Europeni. Prilej cu care a intrat pe vecie și în Cartea Recordurilor, apărînd patru din patru lovituri de departajare, lucru care cu siguranță că nu se mai poate repeta, măcar pînă la sfîrșitul lumii! Explicația tîrtanului a fost în ton cu cele patru clase absolvite: „Iooo, ce să fac cu imaginea, cu blazonu’, dacă dau faliment?”. Perfect valabil: ce morții mă-sii să aibă în comun stîna și blazonul!?

Fiţi sociabili!