Biblia, Cuvîntările lui Mao şi Harry Potter

Lectura unui „cocteil” de informaţii reale, inedite şi nevi ate de senzaţionalul facil şi conjunctural promovat de media poate fi un demers nu doar distractiv, ci şi instructiv pentru văduvita „cultură generală” a omului contemporan. Motiv pentru care continuăm selecţia unor curiozităţi mai puţin cunoscute despre lumea înconjurătoare, istorie şi societate.

* Timp de 3 ani, Suedia a fost condusă din… Moldova! Învins în război de Petru cel Mare, regele Carol al XII-lea s-a refugiat în 1709 la Tighina (Bender). Această victorie rusă s-a soldat, în cele din urmă, cu desprinderea Finlandei de regatul suedez şi transformarea ei într-un mare ducat rus.

* Veveriţele „plantează” anual mii de arbori, deoarece uită unde au ascuns nucile şi ghindele.

* 10% dintre vulcanii din lume se află în Japonia.

* Corbii ţinuţi destul timp în captivitate reţin mai multe cuvinte decît papagalii.

* Suma tuturor numerelor de pe o ruletă de cazinou este 666.

 * Căluţii de mare formează unele dintre cele mai fidele cupluri. Cînd se deplasează împreună, căluţii se ţin de coadă.

*  Supa de peşti piranha este considerată afrodiziac în Brazilia. * Cele mai citite cărţi din lume sînt Biblia, Cuvîntările lui Mao Zedong şi… Harry Potter.

* Durerea are şi ea, mai nou, iată, o unitate de măsură. Aceasta se numeşte „dol”, iar instrumentul menit să măsoare durerea se numeşte dolorimetru. E vorba de durerea fizică, trupească, evident. Durerea cea sufletească ar putea-o măsura – dacă ar avea timp şi plăcere – numai Dumnezeu!

* Cine ştie să descifreze privirile femeilor, nu mai are nimic de învăţat. (William Shakespeare)

* Construcţia Titanicului a costat 7,5 milioane de dolari. Filmul despre faimoasa navă a costat 200 de milioane de dolari.

* Înjurăturile au acelaşi efect asupra corpului ca şi calmantele.

* Studiile arată că 7% dintre americanii religioşi se roagă la Dumnezeu ca să găsească un loc bun de parcare.

* „Hippopotomonstrosesquippedaliofobia” este frica de cuvinte lungi. Cuvintele lungi îi fac pe bolnavi să îşi piardă respiraţia, tragînd aer sacadat sau transpirînd abundent.

* În spaniolă, cuvîntul „esposas” înseamnă atît „soţii” cît şi „cătuşe”.

* La aniversarea a 120 de ani, cea mai bătrînă persoană care a trăit vreodată a spus: „Am un singur rid şi stau pe el”.

* Cum se spune în daneză la prezervativ? „Svangerskabsforebyggende middel”.

* În mitologia greacă se credea că roşcaţii se transformă în vampiri după moarte.

* Unu din patru americani cred că soarele se învîrte în jurul pămîntului.

* Leonardo Di Caprio are prenumele Leonardo pentru că mama sa era în faţa unui tablou semnat Leonardo da Vinci cînd micuţul a lovit pentru prima dată pîntecele mamei.

* Charlie Chaplin a pierdut un concurs de sosii ale lui Charlie Chaplin. A ieşit abia pe locul al II-lea.

* Plajele de nudişti pot fi periculoase pentru navele care circulă în apropierea lor. Recent, un iaht cu 60 de persoane la bord s-a răsturnat pe ţărmul texan al Golfului Mexic, după ce toţi pasagerii s-au îngrămădit pe aceeaşi parte a navei pentru a vedea nudiştii de pe o plajă din apropiere.

* Ştiţi cîte emailuri se trimit zilnic în toată lumea? Peste 35 de miliarde…

* Pentru fiecare tonă de peşte prinsă în oceanele lumii, oamenii aruncă trei tone de gunoi în aceleaşi ape.

*  Numai în SUA există aproximativ 7.000 de tigri ţinuţi ca animale de casă.

*  În anul 2004, un studiu arăta că una din şase fetiţe intră în perioada de pubertate la vîrsta de 8 ani. În urmă cu un secol, doar o fetiţă din 100 atingea pubertatea la aceeaşi vîrstă.

* Pînă în prezent, Congresul american a alocat o sumă de 152.600.000.000 de dolari pentru războiul din Irak. Suma ar fi fost suficientă pentru a ridica 17.500 de şcoli.

* Va gîndiţi să jucaţi la loterie? Atunci ar trebui să ştiţi că există mult mai multe şanse să muriţi în drum spre o reprezentanţă a loteriei decît să cîştigaţi marele premiu la oricare dintre loteriile lumii.

* O femelă de dihor poate muri dacă, odată intrată în călduri, nu îşi va găsi un partener mascul. Oare numai cea de dihor? (n. a.)

* Asta e bonus! Încearcă să cauţi pe Google cuvîntul „askew” să vezi ce se întîmplă.

 

 

 

 

 

 

Fiţi sociabili!