Bătălia de la Titlul Înalt

Primarul PSD al comunei Ciprian Porumbescu, Dumitru Nimiţean, s-a luptat din răsputeri pentru ca evenimentul în cadrul căruia l-a făcut cetăţean de onoare pe actorul Vlad Rădescu să nu-i fie confiscat de administraţia PNL a Judeţului, însă nu i-a prea ieşit. „Cînta la Stupca o vioară/ Şi lumii spus i-a fost apoi/ Că doina noastră-i lăcrimioară/ Nemuritoare pentru noi!”. Îi mulţumim poetei Ioana Voicilă Dobre pentru această frumoasă introducere şi să trecem la faptele petrecute în urmă cu o săptămînă în comuna care poartă numele lui Ciprian Porumbescu. După o perioadă de gîndire destul de lungă, primarului PSD al comunei Ciprian Porumbescu, Dumitru Nimiţean, i-a venit o idee de idee: ce-ar fi să-l facă cetăţean de onoare al localităţii pe actorul Vlad Rădescu,care în 1973 a interpretat rolul compozitorului? Zis şi făcut în ziua de 4 iunie 2017, în cel de-al nouălea an de cînd domnul Nimiţean conduce localitatea. Îmbrăcat în costum popular, cu tricolorul pe piept şi cu emoţii care-i traversau corpul din cap şi pînă în picioare, Dumitru Nimiţean a urcat pe scena în faţa căreia se adunase mai toată suflarea satului, a rostit cîteva cuvinte şi i-a înmînat lui Vlad Rădescu înaltul titlu. Evenimentul din comuna Ciprian Porumbescu a avut loc într-una din zilele pe care Consiliul Judeţean le dedicase memoriei compozitorului, organizînd Festivalul Internaţional „Ciprian Porumbescu”. De aceea, un reprezentant al Consiliului Judeţean Suceava a dorit să urce pe scenă ca să transmită un salut.

Aflînd de intenţia reprezentanţilor Consiliului Judeţean, primarul PSD al comunei Ciprian Porumbescu, Dumitru Nimiţean, s-a inflamat şi a spus că nu va permite aşa ceva, pentru că el a dat banii pentru organizarea evenimentului. Domnul Nimiţean n-a spus, însă, dacă banii îi adusese de-acasă, dacă erau dintr-un cufăr ascuns în curtea casei de Ciprian Porumbescu ori dacă erau din taxele şi impozitele adunate de la cetăţeni. Despre opoziţia primarului PSD a fost informat imediat preşedintele PNL al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care era prins la Suceava cu „Lira de aur”, concursul internaţional la care administraţia judeţeană a oferit premiul cel mare, în valoare de 1.000 de euro. La un moment dat a ajuns în comuna Ciprian Porumbescu şi Gheorghe Flutur, care n-a mai urcat pe scenă, ci s-a retras undeva cu Vlad Rădescu, cu care se cunoştea mai demult. Jurnaliştii au mers după cei doi, iar domnul Flutur, care este îndrăgostit de camerele de luat vederi şi de reportofoane atunci cînd acestea sînt dispuse să relateze despre faptele de vitejie ale domniei sale, a oferit o lungă declaraţie de presă, care a ajuns la cunoştinţa opiniei publice însoţită de fotografii în care apare alături de actorul Vlad Rădescu. Întîmplarea seamănă pe undeva cu cea din bancul în care secretara a venit panicată la preşedintele SUA şi i-a spus că sovieticii s-au apucat să vopsească Luna cu roşu. Preşedintele, calm, i-a zis să se liniştească şi să-i lase pe sovietici să-şi ducă treaba pînă la capăt, după care un echipaj american să meargă pe Lună, să tragă o dungă albă şi să scrie „Coca-Cola”. Ei, pînă la urmă au ieşit bine şi pesedistul Nimiţean, şi penelistul Flutur. Primul, pentru că l-au văzut oamenii de la el din sat împreună cu Ciprian Porumbescu, iar cel de-al doilea pentru că a aflat tot judeţul că dumnealui vibrează şi la Balada lui Ciprian Porumbescu, nu doar la ritmurile orchestrei Ansamblului Folcloric „Ciprian Porumbescu”. Să cînte viorile!

Vlad Rădescu, care l-a interpretat pe Ciprian Porumbescu într-un film de la începutul anilor ’70, a primit titlul de cetăţean de onoare din partea primarului PSD al comunei Ciprian Porumbescu, Dumitru Nimiţean: „Oameni buni, ştiu că vreţi să se facă dreptate în ţara asta odată, la fel cum şi eu vreau. Aşa că vă promit aici şi acum că nu-l voi lăsa pe domnul Vlad pînă cînd nu va juca şi rolul lui Vlad Ţepeş”.

14

Fiţi sociabili!