Băi popor,

Am tot așteptat, preț de mai bine de un sfert de veac, să te văd evoluînd. Nu că m-aș fi așteptat ca peste noapte să devii și intelectual, și educat, și cult, dar măcar așa, să faci un pas mic înainte pe scara evoluției, parcă tot s-ar fi cuvenit. În fond, atunci, acum 29 de ani, ar fi trebuit să fie un punct de cotitură, un fel de „moment zero”, cum au grohăit cîndva borfașii din fotbal, de la care să se ia totul de la zero. Iar tu, popor ținut în beznă, incultură și foame timp de aproape juma de secol, să te năpustești mai întîi spre școală, apoi către toate frumusețile și bunătățile de pe lumea asta, să n-ai liniște pînă nu vezi tot ce e de văzut, să te umpli de artă, de muzică adevărată, de filme minunate și de lecturi de calitate. Și de fotbal tot așa, din moment ce pe lume există și Real Madrid, nu doar Voluntari și Bragadiru.

De ceva vreme, mi-am cam luat gîndul de la prea mult așteptata evoluție. Cred că nici nu poți, nici nu vrei și ți-e și o lene infinită. De ce, adică, să te complici cu muzica Beatles, cînd există răgetele lui Salam și Pepe? Și de ce să citești Bob Dylan, cînd îl ai la îndemînă pe securistul ăla care a scris gunoi cu sutele de volume? De ce să ostenești ducînd gunoiul la buncăr cînd poți să-l arunci direct pe trotuar de la etajul IV? De ce să cauți o comedie într-adevăr reușită, cu un Mel Brooks, să zicem, cînd poți hăhăi cu alde Leana în niște mizerii de sitcom-uri care omului doar normal nu-i pot provoca decît o acută senzație de vomă? De ce, adică, să te îngrijești de Natura care ți-e de fapt mamă, cînd poți să-ți bați joc de ea sub toate formele?

Băi popor, pentru mine e clar că ești defect. Dar niciodată n-aș fi crezut că ești chiar în halul în care te-am văzut săptămînile trecute: cum să dai năvală, mă nenorocitule, în Delta care ar trebui să fie ca o catedrală de liniște și pace și să-ți faci o nuntă de mîrlani, cu muzică de mîrlani, cu niște mîrlani de nași și de invitați, urlînd, borînd și transformînd Paradisul în Iad.

Băi popor, tu chiar de asta crezi că s-a făcut Revoluție? Da? Atunci ești și mai defect decît cred eu.

Doru POPOVICI

Fiţi sociabili!