Autoritatea

Reporter: Stimată autoritate, recunosc cu ruşine şi cu mîna pe inimă că sînt depăşit de situaţia de la noi din judeţ şi din municipiu. Desigur, de situaţia provocată de acest nenorocit de Covid sau Corona Virus sau pandemie sau infecţie sau cum se mai spune, că şi în această privinţă sînt depăşit. Şi mai sînt apoi ordonanţele militare, pe care am început să le încurc sau să le confund. Iată de ce mă adresez dumneavoastră: să mă lămuriţi şi să mă luminaţi, ca să fiu de folos cititorilor noştri.

Autoritate: Cu ce ai vrea să te lămuresc?

Reporter: Cu ce v-am spus mai înainte. Că îndată vine Paştele şi cititorii aşteaptă lumină de la dumneavoastră. Că nu cred că domnul Flutur mai merge, anul acesta, să aducă lumină

Autoritate: Vrei aşadar să-ţi fac o sinteză sau o analiză?

Reporter: V-aş fi recunoscător să-mi faceţi şi una şi alta, dacă nu abuzez de timpul dumneavoastră preţios, în calitate de autoritate.

Autoritate: E bine că ai apelat la mine şi te felicit. Te lămuresc imediat, ca să nu cumva să se creeze confuzii, dar nici iluzii. Fii atent care-i situaţia şi care-i adevărul. Mă urmăreşti?

Reporter: Vă urmăresc şi sînt ochi şi urechi, ca să mă lămuresc, în sfîrşit.

Autoritate: Conform Grupului de Comunicare Strategică, la Suceava numărul îmbolnăvirilor de coronavirus a crescut cu 94, de la 1.228 la 1.322. Pînă-n prezent, în România au fost confirmate 4.417 cazuri, dintre care 360 începînd de ieri. Din totalul persoanelor confirmate pozitiv, 460 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, pînă acum au decedat 182 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19. Persoanele decedate erau internate în spitale din Suceava, Dolj, București, Iași, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dîmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj și Mehedinți.

Reporter:  Dacă nu vă supăraţi că insist, aş vrea să înţeleg situaţia pandemică de la noi din judeţ şi din municipiu. Din ce mi-aţi spus, n-am prea înţeles. Nu ştiu dacă mă înţelegeţi…

Autoritate: Te înţeleg şi te apreciez. Va să zică, vrei situaţia pandemică, pe înţelesul tuturor.

Reporter: Aşa mai veniţi de-acasă. Mai pe înţelesul tuturor! Că vine Paştele şi oamenii vor să fie informaţi şi fericiţi.

Autoritate: Va să zică, bagă la reportofon, mai ales că vine Paştele. Un cuvînt de felicitare pot să transmit oamenilor?

Reporter: O să puteţi să transmiteţi aceste felicitări, la sfîrşit, după ce mă lămuriţi să înţeleg cum acţionaţi, ca autoritate, în această situaţie pandemică de la noi din judeţ şi din municipiu. Că unii adună bani, alţii confecţionează măşti, unii fac voluntariat, alţii aduc tunuri de zăpadă, unii sînt de acord, alţii nu sînt de acord cu starea militară de la spital şi aşa mai departe.

Autoritate: Aici ai dreptate şi te înţeleg că nu înţelegi. De aceea, imediat am să-ţi aduc lămuririle necesare: în județul Suceava, 1.284 de persoane se află în carantină instituționalizată, iar 2.798 sînt izolate la domiciliu. Pînă acum, 7.126 de persoane au ieșit din izolare, iar 244 din carantină. În spațiile de carantină din județ sînt disponibile 73 de locuri. Acum pot să adresez felicitări cu ocazia Sărbătorilor de Paşti?

Reporter: Mai tîrziu, că n-am terminat. Şi nici nu mi-aţi spus clar cum acţionaţi, ca autoritate, pentru a gestiona această situaţie pandemică de la noi din judeţ şi din municipiu.

Autoritate: Ca să-ţi fie clar, în sfîrşit, de la precedenta raportare, pentru verificarea respectării măsurilor dispuse pentru prevenirea și combaterea COVID 19 au acționat 382 de polițiști, 150 de jandarmi, 129 de polițiști locali și 37 de militari ai MApN. Au fost verificate 3.893 de persoane aflate în autoizolare sau carantină instituționalizată și 74 de unități economice. S-au aplicat 157 de sancțiuni contravenționale în valoare de 294.000 de lei.

Reporter: Ce părere aveţi de faptul că unii dezinfectanţi cu care se dă prin Suceava s-au dovedit a fi toxici? Dumneavoastră cum acţionaţi, ca autoritate, în această situaţie?

Autoritate: S-au aplicat 237 de sancțiuni contravenționale în valoare de 404.100 de lei pentru încălcarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 3 privind circulația persoanelor. De asemenea, a fost întocmit un dosar penal pentru divulgare de informații nedestinate publicității, după ce un cîmpulungean a postat pe o rețea de socializare date privind rezultatele medicale ale unor localnici.

Reporter: Pe îngă faptul că nu mi-aţi răspuns la întrebare, ăsta-i un comunicat pe care l-aţi dat săptămîna trecută.

Autoritate: Am încurcat foile. Acum pot să citesc mesajul de felicitare?

Reporter: Pînă nu mă lămuriţi ce anume faceţi dumneavoastră, ca autoritate judeţeană, pentru prevenirea răspîndirii COVID-ului nu vă las să citiţi nici un mesaj de felicitare.

Autoritate: Cum ce fac? Pentru verificarea respectării măsurilor dispuse pentru prevenirea și combaterea COVID 19 au acționat 382 de polițiști, 150 de jandarmi, 129 de polițiști locali și 37 de militari ai MApN. Au fost verificate 3.893 de persoane aflate în autoizolare sau carantină instituționalizată și 74 de unități economice. S-au aplicat 157 de sancțiuni contravenționale în valoare de 294.000 de lei.

Reporter: Asta aţi mai spus-o. Alta nu aveţi? Şi tot nu mi-aţi răspuns la întrebarea mea insistentă.

Autoritate: Hai că m-ai obosit. Acum vreau să scrii aşa: În calitate de Autoritate Judeţeană, urez tuturor sucevenilor multă sănătate şi fericire cu ocazia Sărbătorilor de Paşti!

Fiţi sociabili!