Atotștiutorii analfabeți funcționali

Petru Tomegea, un respectat profesor sucevean ieșit la pensie, a publicat de curînd, la apreciata editură ”Junimea”, lucrarea științifică ”Argoul elevilor”. O carte care are la bază nu mai puțin de 50.000 de fișe adunate de profesor de la elevii săi de-a lungul timpului, dar și date noi culese cu ajutorul foștilor elevi cu care ține legătura.

Prezent în studioul Radio Top, domnul Tomegea a vorbit despre lucrarea sa editată cu sprijinul Centrului Cultural Bucovina, o carte care, după părerea mea, nu ar trebui să lipsească din bibliotecile școlare și nici de pe birourile profesorilor de limba română. O limbă dificilă, lucru demonstrat de multe persoane publice din această țară, care o stîlcesc în toate felurile. În ciuda acestui fapt, nu am auzit ca Guvernul României sau Parlamentul României să fi angajat profesori de română care să-i ajute pe semianalfabeții ajunși în funcții importante să se exprime în limba maternă așa cum ar trebui. În schimb, pe vremea regimului comunist, polițiștii suceveni luau lecții de gramatică o dată pe săptămînă. Profesor le era Petru Tomegea, după cum a povestit acesta la Radio Top. Deci, milițienii despre care existau atîtea bancuri și de care rîdea atîta lume luau lecții de gramatică, însă polițiștii, parlamentarii și miniștrii de astăzi consideră că nu are rost să-și piardă vremea cu așa ceva. Deci, nu ar trebui să ne mirăm că decidenții se gîndesc să mai taie din orele de istorie și să elimine latina din programa școlară. Domnul Tomegea susține că scoaterea studiului limbii latine reprezintă o prostie, pentru că latina, printre altele, ”îți organizează comunicarea”.

Și a mai spus profesorul ieșit la pensie, dar care a rămas foarte activ, că, de pildă, Germania a reintrodus latina în programa școlară. Dar ce știu un profesor de școală veche și nemții? Știu mai bine analfabeții funcționali puși acolo unde nu le este locul. 

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava

Fiţi sociabili!