Atenție! PS Calinic ne scrie pe toacă

După ce Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Calinic Botoșăneanul a și comis-o, spunînd că alături de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, contracandidatul său, și de preoții suceveni „vom încerca să reparăm mrejele Ortodoxiei care au fost rupte de schismele și dezbinările consumate ca rezultat al libertății de exprimare de după 1989”. Ce-o fi vrut să spună poetul, pardon, preotul? O fi vrut să spună că după dispariția regimului totalitar, cînd s-a dat liber la vorbit și la făcut ce nu aveai voie să faci, au apărut prea multe culte, care au lăsat Biserica Ortodoxă Română fără o parte dintre credincioși? Asta să fie? Dar cine le-a împiedicat pe preasfințiile lor să vorbească mai mult și mai frumos decît tot felul de pastori și să-i convingă pe enoriași să nu se lepede de credința creștin-ortodoxă pentru a trece la penticostali, baptiști ș.a.m.d.?

Însă, PS-ul spune altceva. Într-o scurtă declarație acordată jurnalistei Oana Șlemco, acesta a afirmat că s-a referit doar la ”preoții caterisiți”?!?

Declarația lui Calinic Botoșăneanul este de rău augur pentru Biserica din Bucovina și pentru credincioșii ei, fiindcă noul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților vrea să-i tîrască pe aceștia în negura timpurilor. În anul 2020, Preasfinția Sa a vorbit ca în 1957, anul nașterii sale. Dar nu a vorbit ca un preot, ci ca un tovarăș de la partid care-i înfiera cu mînie proletară pe toți cei care deviau de la linia trasată de conducerea comunistă. A vorbit ca un politruc din perioada totalitarismului timpuriu care imediat îi punea la punct pe toți cei care îndrăzneau să facă notă discordantă față de marea turmă pe care o formaseră cu forța comuniștii și o mînau de la spate pe străzi, în fabrici și uzine, și pe cîmp.

Pe botoșăneanul pus de PF Daniel și compania șef peste Biserica din Bucovina îl deranjează libertatea de exprimare. Libertatea altora, nu și a sa, care-și permite să spună prostii de față cu lumea. Și nu cu orice lume, ci de față cu fețele cele mai fețe bisericești care conduc o Biserică sub sutana căreia se adăpostesc milioane de credincioși. Pentru prostia pe care a spus-o, PS Calinic ar fi trebuit demis imediat din funcția de arhiepiscop de același Sinod care-l alesese.

Prostia debitată de Calinic Botoșăneanul este cu atît mai prostie cu cît fără libertatea de care dumnealui nu încape nu ar fi ajuns niciodată arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru simplul motiv că această instituție nu ar fi existat. Arhiepiscopia de la Suceava a fost reînființată în 1990, la 40 de ani de la desființarea de către regimul totalitar și după apariția libertății de exprimare și după ce lumea a început să facă ceea ce nu avea voie. Presupunînd prin absurd că, după încă o vreme, regimul comunist ar fi permis reînființarea arhiepiscopiei, iar PS Calinic ar fi fost uns șef, acesta nu ar fi condus o instituție atît de bogată ca cea din prezent, pentru că partidul unic nu ar fi permis construirea a sute de biserici și nici nu i-ar fi făcut cadou Bisericii mii de hectare de pădure.

M-am grăbit să public acest articol gîndindu-mă că s-ar putea ca peste cîteva zile să nu o mai pot face. Cine știe dacă nu cumva PS Calinic își va lua libertatea de a emite un edict conform căruia credincioșii care nu vor renunța la libertatea de exprimare vor fi blestemați și scriși pe toacă?

Fiţi sociabili!