Atenţie, nu-i ceea ce pare!

Pisicile şi feliile de pizza au fost retrase de pe reţelele de socializare pentru a face loc fotografiilor cu cetăţeni români luînd cu asalt magazinele pentru a-şi face provizii de apă, orez, paste şi caramele.

Astfel de imagini fac rău în această perioadă, accentuînd sentimentul de teamă care s-a instalat în sînul societăţii după răspîndirea noului coronavirus. Vezi azi o fotografie cu un raft gol, vezi mîine o fotografie cu o doamnă cu mască pe faţă care împinge un coş plin cu mîncare, vezi poimîine un cetăţean speriat şi transpirat de la căratul baxurilor cu apă minerală şi apoi te întrebi: dar oare dacă atîta lume se sperie că nu vom mai avea ce mînca şi ce bea, nu cumva ar trebui să merg şi eu să-mi cumpăr făină de porumb şi conserve de fasole? Şi astfel banii păstraţi pentru medicamente şi pentru întreţinere se duc în altă parte, dezechilibrînd bugetul familiei. Apoi, o avalanşă de cumpărători prăvălită peste magazine ar putea duce la apariţia de disfuncţionalităţi în procesul de aprovizionare a acestora, care s-ar putea accentua cu timpul şi ar alimenta şi mai mult panica.

În fine, situaţia este complexă şi e mult de vorbit. Eu vreau să atrag atenţia asupra unui aspect des întîlnit pe reţelele de socializare: „ventilarea” unor imagini care nu sînt ceea ce par a fi.

Concret, am primit o fotografie despre care mi s-a spus că este realizată într-unul din hipermarket-urile din municipiul Suceava. În fotografie apar mai multe rafturi goale şi acestea ar fi trebuit să constituie dovada că, speriaţi de coronavirus, sucevenii au dat atacul la rafturi. Numai că, un angajat al respectivului hipermarket mi-a spus că rafturile erau goale pentru că tocmai se făcea o reconfigurare a magazinului, iar mărfurile de pe rafturile golite fuseseră mutate pe alte rafturi.

Uneori, nu-i ceea ce pare a fi, cum spune una dintre cele mai întîlnite replici în filme. Înainte de a fotografia şi a da mai departe, ar fi bine să încercăm să ne informăm exact despre ce e vorba, ca să nu agităm lumea degeaba.

Comentariu difuzat de Radio Top – 104 FM şi radiotop.ro

Fiţi sociabili!