Asta nu înţelege domnul preşedinte

Alina Mungiu Pippidi a pus mîna pe hîrţoagele care compun proiectul „România educată” şi, scuzaţi expresia, i-a dat cu ele de cap profesorului sibian Klaus Iohannis, momentan detaşat cu serviciul la Bucureşti, la Palatul Cotroceni. Trebuie că lovitura l-a ameţit pe domnul preşedinte şi mai tare, pentru că este vorba despre un document stufos, rezultat în urma unor dezbateri care au durat ani de zile. Culmea e că proiectul a fost băgat în alte dezbateri, care, însă, vor mai ţine numai trei luni.

A spus doamna Mungiu: „Aflu cu stupoare că președintele susținut de mine în 2014, Klaus Iohannis, s-a prezentat, cu ce i-a mai rămas din susținătorii din campanie (eram puțini și atunci, acum s-a ajuns la vreo cinci, adică Oana Pellea și Victor Rebengiuc), să lanseze România educată și, odată cu ea, îndemnul să fie dat jos guvernul zilele astea, în pragul președinției europene și, pe cînd d-na Dăncilă era la dl. Jean Claude Juncker, să discute programul. Ieșirea sa a convins pe orice om de bună credință –  vezi declarația lui Mircea Miclea, omul care a patronat raportul despre educație sub președinția Băsescu, cel mai bun – că totul e făcut doar pentru campania electorală. De altfel Miclea nu era acolo și nimeni reputat care a publicat vreodată ceva despre educație nu era. Nouă nu ne place educația, probabil, de asta ne-am făcut profesori universitari. Nici nu s-a circulat vreun draft pentru inputs, cum e obiceiul. Și singura știre a fost că șeful statului chiar încearcă, în preajma Crăciunului, să dea jos Guvernul, ceea ce nu i-a ieșit tot anul: în discursul despre educație s-a vorbit despre penali și s-a refuzat semnarea numirii unor miniștri, ca să poată fi blocat guvernul. Dar nu numirea d-nei Andronescu, pe asta a semnat-o fără probleme, deși d-na Andronescu e cea care subminase legea Educației precedentă, cu intervenții mai proaste sau mai bune, dar masive”.

Nu este pentru prima dată cînd Alina Mungiu Pippidi îl tamponează pe Klaus Iohannis, însă acesta pare că nu pricepe nimic. Domnul Iohannis nu pricepe că, dacă doamna Pippidi este critică la adresa sa, atunci dumnealui are o mare problemă. Are, fiindcă Alina Mungiu este o minte foarte bine mobilată şi este un vechi adversar al PSD, în diferitele sale forme şi sub diferitele sale nume. Trebuie reamintit şi faptul că doamna Mungiu predă la o renumită universitate din Germania. Aşadar, toate datele o recomandă ca aliat puternic al preşedintelui cu nume de neamţ al României. Însă, Alina Mungiu este fix pe dos. Iar vina nu este a doamnei Mungiu, ci a domnului Iohannis. Asta nu înţelege domnul preşedinte. Dar oare înţelege acesta ceva?   

Fiţi sociabili!