Arhitectul, Pastorul, Rock’n’Roller-ul suprem s-a stins (II)

De-ar fi fost să compună doar „Tutti Frutti”, Little Richard tot ar fi rămas printre părinții rock’n’roll-ului, și nu oriunde, ci în vîrf, acolo unde se mai află alți cîțiva tați ai acestuia: Ike Turner, Carl Perkins, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis. Sigur că, în funcție de gusturi, de opțiuni personale, mai pot intra și alți cîțiva, în primul rînd Elvis Presley, Fats Domino, Buddy Holly și Bill Haley, dar fără cei de mai înainte nu se poate vorbi despre rock’n’roll.

Una dintre dovezi este și aceea că Little Richard a fost printre primii 10 nominalizați la inaugurarea istoricului Rock and Roll Hall of Fame din Cleveland, Ohio, în 1986. „Tutti Frutti” are în cuprinsul ei versurile considerate de specialiști drept esența rock’n’roll-ului, celebrele „Wop-bop-a-loo-mop alop-bom bom”, care, în funcție de starea psihică ori de cantitatea (de… orice!) consumată de cîntăreț sau de auditoriu, au fost percepute/cîntate/ scrise în toate felurile posibile, opțiunea mea personală fiind „Wam-bama-lama bah-lam-bam-boom”. Iar faptul că înseamnă într-adevăr enorm pentru Muzică este dovedit de preluarea piesei sau doar a fragmentului cu onomatopeele astea în zeci, sute, mii de interpretări ale feluritelor piese din absolut toate genurile, ca un omagiu adus genialului compozitor Richard Penniman. Numele lui se leagă de cîteva piese cu adevărat istorice, în afară de cea deja amintită mai trebuind menționate „Long Tall Sally” (este prima piesă cu care i-am ascultat eu pe The Beatles!), „Good Golly Miss Molly” și „Lucille”, primele două cunoscînd în timp sute de cover-uri.

Practic, orice nume important din muzica lumii s-a legat la un moment din carieră de una din piesele lui Little Richard. A avut un total de numai 10 hituri majore, însă toate fenomenale. A fost poate cel mai preluat dintre toți compozitorii de rock’n’roll, iar aparițiile sale pe scenă au fost de fiecare dată realmente incandescente. O voce unică și o tehnică la pian inegalabilă. Un monument care cu siguranță va dăinui cît lumea.

Fiţi sociabili!