Anul universitar față în față, un vis

În lupta cu noul coronavirus, primul care a căzut pe cîmpul de luptă a fost Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Suceava. După prima zi în care s-a făcut școală în scenariul galben au fost depistate trei cazuri de COVID în rîndul profesorilor și s-a intrat în scenariul roșu. Adică, școala s-a închis, iar profesorii și elevii au fost trimiși acasă în fața calculatoarelor. Cele două școli din Siret, un liceu și o școală generală, vor face și ele cunoștință cu scenariul roșu, ca urmare a faptului că în orașul cu 10.000 de locuitori rata de infectare a sărit de 3 la mia de locuitori. Rănit a fost și Colegiul ”Mihai Băcescu” din Fălticeni, care din cauza a patru teste COVID pozitive a fost obligat să-și închidă porțile pentru a se putea vindeca.

Acesta este începutul. Începutul sfîrșitului pentru scenariile verde și galben. Conform specialiștilor internaționali, COVID-ul ar urma să lovească crunt continentul european în lunile de toamnă care urmează. Alegerile locale sînt programate pentru 27 septembrie, iar alegerile generale din 6 decembrie pot fi amînate. Așa că, cel mai probabil, după ce se vor închide secțiile de vot se vor închide și școlile, iar toată lumea va face cursuri online, indiferent de situația epidemiologică din localitatea unde funcționează unitățile de învățămînt.

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a imaginat fel de fel de scenarii și s-a gîndit la cele mai sigure măsuri, astfel încît noul an de învățămînt să înceapă în sistem hibrid, adică și față în față, și online. Însă, pare-se că universitatea suceveană s-a agitat degeaba, pentru că pînă la urmă va fi nevoită să aplice scenariul roșu, ceea ce înseamnă cursuri și seminarii exclusiv online. Pentru că nu se poate să stai cu școlile generale și cu liceele închise, iar cu universitățile deschise parțial. Ceea ce se întîmplă în prezent în învățămîntul liceal este semn clar că universitățile nu vor fi redeschise pe 5 octombrie, așa cum se așteaptă.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava.

Fiţi sociabili!