Antrenori români de fotbal românesc

În funcție de criteriile cu care operăm, antrenorii români de fotbal pot fi încadrați în nenumărate categorii, ceea ce-i unește însă pe toți fiind, indiscutabil, faptul că sînt, totuși, români. O clasificare care îmi aparține ar fi aceea în doar două categorii: „Lucescu” și „ceilalți”! Cu mențiunea că în categoria „Lucescu” figurează două personaje, adică Tatăl și Fiul, iar ca să fie treaba completă s-ar cuveni să-l introducem aici și pe al treilea (nu, nu Sfîntul Duh!), adică Loți Boloni.

Dacă nu ați înțeles și singuri de ce, probabil nu are sens (sau nu „face sens”, cum zice un săsălău pentru care e clar că limba română prezintă destule enigme, dar pe care au început să-l copieze, cu formularea asta perfect tîmpită, destui, inclusiv oameni de fotbal) să vă explic eu acum și aici. Pe scurt: e vorba de cei care chiar au făcut performanțe pe afară. Nu socotim aici și spațiul arab, unde mai greu e să nu faci performanță decît să faci! Și unde, oricum, nu-i vorba chiar despre fotbal. Haios e că cel de-al treilea din categoria „Lucescu”, adică Loți Boloni, a încercat și el nițeluș pe la arabi, de unde a fost însă gonit fără ezitare, ceea ce e pe deplin normal și de înțeles.

În fotbalul românesc din România, acolo unde nu poți antrena decît dacă ai școala absolvită, licențe, masterate, doctorate (ceea ce e cu atît mai remarcabil într-un mediu în care analfabetismul e la el acasă!) antrenorii par și ei a se împărți în două categorii: cei care au fost, sînt sau vor fi la Steaua/FCSB și cei cărora doar le curg balele numai la gîndul de a se lăsa încălecați de Gigi Becali.

Ultimul poposit în stînă, domnul Teja, armîn de-ai noștri, s-a vădit mai tare decît toți ăi’ de dinainte: la el nici n-a trebuit să se strîmbe Gigi, că Teja i-a și citit gîndurile, operînd schimbările dorite de cioban cu o viteză mai mare decît a oricărui șut tras de oricare din împiedicații din lot. Îi prevăd viață lungă la club, în deplină armonie cu patronul. Performanțe? Da: să revîndă la suprapreț niscai împiedicați, ce, nu-i destul?

Fiţi sociabili!