Anii trec, agricultura de subzistenţă rămîne

Preşedintele PNL al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că subvenţiile europene pentru agricultură ar trebui folosite pentru investiţii, şi nu pentru practicarea unei agriculturi de subzistenţă. A spus-o în cadrul şedinţei pe care a convocat-o la Palatul Administrativ şi la care au participat fermieri şi reprezentanţi ai instituțiilor din domeniile care au legătură cu agricultura.

În urmă cu patru ani, acelaşi Gheorghe Flutur, avînd aceeaşi calitate, declara că ar trebui ca fermierii să se organizeze și să folosească subvențiile pentru schimbarea raselor de animale ori pentru îmbunătățirea pășunilor, şi nu pentru a avea ce să pună în plic la nuntă sau la botez.

În urmă cu cîţiva ani, Deutsche Welle vorbea într-un comentariu despre România despre aceeaşi agricultură de subzistenţă: „De 15 ani agricultura României este una de subzistenţă. Dacă ţările Uniunii Europene au în medie un tractor la 12 hectare de teren arabil, România are de patru ori mai puţine. Cu peste 10 milioane de hectare de teren arabil, nu reuşim să atingem decît jumătate din producţia medie a ţărilor europene, fapt care face să importăm produse agricole în proporţie de peste 60 la sută”. Şi mai comenta postul german de radio că „agricultura ultimilor 15 ani a îmbogăţit manşetele albe de la sate şi din administraţia centrală, pe de o parte, iar pe de altă parte a sărăcit milioanele de ţărani obligaţi la o competiţie inechitabilă cu ciocoii noi ai tranziţiei”. Ultima parte a articolului Deutsche Welle sună aşa: „Liberalizarea pieţei pămîntului este un prim pas către constituirea exploataţiilor agricole moderne. Ministrul Agriculturii vine cu modificări destul de încurajatoare, care de altfel ar fi trebuit de mult operate. Aceste modificări trebuie însă şi aplicate. Iar experienţa ultimilor ani ne-a arătat nu de puţine ori cum o lege bună, dar care este aplicată în spiritul unor interese de grup, îl lasă pe beneficiarul ei mai sărac decît înainte”.

Ei bine, materialul de presă este din august 2005, iar ministrul Agriculturii despre care se face vorbire este Gheorghe Flutur, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.

Declaraţiile trec, problemele agriculturii rămîn. Nu chiar toate, dar tot rămîn cîteva.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM şi radiotop.ro.

Fiţi sociabili!