Analfabetul funcţional şi analfabetul funcţionar

„Aniversarea celor 100 de ani ai ţării noastre ne găseşte la o răscruce pentru destinul României în următorul centenar”, spus-a preşedintele României, Klaus Iohannis.

Numai că centenarul e unul singur, iar peste 100 de ani România nu va împlini două centenare de la Marea Unire, ci 200 de ani sau două secole. Aşa cum hoţul strigă „hoţii!”, şi analfabetul funcţional strigă „analfabeţii funcţionali!”. Le comite Viorica Dăncilă într-un mare fel, dar nici Klaus Iohannis nu se lasă mai prejos. Aşa premier, aşa preşedinte. Sau invers.

Cred că domnul Iohannis, pe care dacă-l vezi cît de ţeapăn este şi cum tace el adînc ai impresia că o fi vreun mare gînditor, nu este doar un analfabet funcţional, ci şi un analfabet funcţionar. Un funcţionar care habar nu are de meserie şi al cărui unic scop este acela de a rupe uşa la finalul programului. Sau mai repede, dacă se poate. Doar Klaus Iohannis este cel care în fiecare vineri la prînz o tuleşte la Sibiu, la soţie, şi se întoarce la serviciu abia lunea pe la prînz. Doar Klaus Iohannis este cel care lipseşte cu lunile din spaţiul public, ca şi cum România ar fi singura republică din lume fără preşedinte. Domnul Iohannis este tipul funcţionarului şmecher, căruia îi place să tragă chiulul şi să-i vadă pe alţii muncind pentru el. Klaus Iohannis este un funcţionar însurat cu lenea, dar care atunci cînd e vorba de un premiu sau de un spor este primul care se prezintă la casierie. Preşedintele României este funcţionarul care nu înţelege să se pună în slujba cetăţeanului, fiind funcţionarul care se consideră de origine cosmică şi care nu dă doi bani pe simplul cetăţean. Klaus Iohannis este tipul de şef de birou arogant şi necruţător cu subalternii, dar slugarnic cu şeful de serviciu. Domnul Iohannis vede defectele altora şi strigă după defecţi în gura mare, în schimb el se consideră perfect sau aproape perfect.

Klaus Iohannis ar trebui să se ia de mînă cu Viorica Dăncilă. Şi cu Liviu Dragnea. Şi cu alţi analfabeţi funcţionali şi/sau analfabeţi funcţionari. Să se ia de mînă şi să plece la casele lor. La multele lor case pe care le-au făcut din banii încasaţi ca angajaţi ai statului.   

Fiţi sociabili!