Ambasada

Reporter: În comuna Bosanci s-a dorit formarea unui mit potrivit căruia primarul ar fi un filantrop care munceşte benevol pentru binele comunităţii. Viceprimarul are însă la mînă un document care dovedeşte că de fapt şi de drept lucrurile stau cu totul altfel. În calitate de viceprimar și om politic local, credeți că este posibil așa ceva în anul centenar, în contextul social, cultural și economic actual?

Politician: În baza Legii 544/2001 cu privire la liberul acces la informaţiile cu caracter public, eu sînt sigur că este posibil sau dimpotrivă nu este posibil, ca să-ți dau un răspuns fără echivoc.

Reporter: Și într-un caz și în celălalt caz, vă precizez că din surse demne și în baza legii menționate mai înainte, dumneavoastră susțineți că primarul s-a lăudat în presă că şi-a donat salariul, cu care a cumpărat pîini pentru persoanele nevoiaşe, dar şi cel puţin unui funcţionar al Primăriei Bosanci. Tot dumneavoastră susțineți că primarul de Bosanci a încasat toate sumele cuvenite pentru deplasările în ţară.

Politician: Treaba lui, dreptul lui, dar nici chiar așa, că nu sîntem vreun sat fără cîini de pază a democrației. Crezi că în America s-ar putea întîmpla așa ceva?

Reporter: America se luptă acum să mute ambasada la Ierusalim și nu cred că are grija comunei Bosanci.

Politician: Totuși, pentru o transparenţă totală, oamenii din comuna Bosanci și cei din America nu doar că au dreptul, dar trebuie să ştie cum s-au cheltuit banii din bugetul local, iar actele oficiale spun totul. Și vreau să arunc în aer o altă dezinformare a primarului Neculai Miron, care a susţinut că o parte dintre consilierii locali au trîntit proiecte unul după altul.

Reporter: Și credeți că trînteala asta s-a auzit pînă în America și că America s-ar putea implica în rezolvarea acestei situații de la Bosanci, la fel cum se ocupă cu mutarea ambasadei la Ierusalim?

Politician: Orice om de bună credinţă poate observa că nu am frînat activitatea din Bosanci și nici mutarea ambasadei la Ierusalim, ba, mai mult, am încercat să dăm dovadă de înţelepciune pentru a nu intra în clinciuri cu primarul, cu președintele Trump şi cu oamenii acestuia. Dezinformările aruncate pe piaţă de domnul primar sînt însă de neacceptat în politica noastră externă și pe plan local şi de aceea ori de cîte ori este cazul voi prezenta şi punctele din Bosanci care doresc a fi ascunse față de americani.

Reporter: Cum ar fi documentul potrivit căruia primarul ar fi un filantrop care munceşte benevol pentru binele comunităţii sau documentul care dovedeşte că de fapt şi de drept lucrurile stau cu totul altfel?

Politician: Și una și alta. Ce nu pricepi?

Reporter: Credeam că vă referiți pur și simplu și cît se poate de direct la memorandumul din şedinţa de Guvern de la noi privind mutarea ambasadei la Ierusalim, care face furouri pe plan mondial și la președintele nostru Iohannis și la voi la Bosanci.

Politician: Asta nu ne privește direct pe noi, bosîncenii. Dar dacă vreți să discutăm la nivel înalt și foarte înalt, vă pot preciza că am avut o discuţie destul de lungă şi am discutat cu mai multă lume din sat. Și astfel de la această lume din sat de la noi din Bosanci cu care am discutat am înțeles că primarul a vrut de fapt să creeze un fel de platformă de discuţie în jurul acestei teme. Și o discuţie exploratorie nu e greşită, dar de acolo pînă la minciunile lui filantropice este cale lungă.

Reporter: Ce să vă urez eu? Drum lung vă urez și cale bătută, cum se spune pe la noi prin popor. Dar mai vreau să adaug la lege o întrebare care-mi stă ca părul pe limbă, anume următoarea întrebare: v-ați gîndit să mutați și primăria din Bosanci după model american?

Politician: Dacă ar fi după mine ca viceprimar, eu aș muta ori capitala de la Ierusalim la Bosanci ori aș muta primăria de la Bosanci la Ierusalim.

Reporter: Nu vă temeți de președintele nostru Iohannis să vorbiți aşa despre așa ceva?

Politician:  Într-adevăr ai dreptate, dar argumentul logistic nu are nici un sens în această chestiune. Nimeni din UE nu-şi mută ambasada de la Tel Aviv la Bosanci pînă nu se lămuresc părţile care este statutul Bosanciului. Este evident o chestiune care trebuie discutată între părţile implicate, fiindcă nici noi nu știm precis care-i statutul Bosanciului şi numai după asta se poate discuta concret mutarea primăriei noastre de colo-colo.

Reporter: O mutare cred că ar fi necesară, dacă-mi permiteți să-mi dau cu părerea, în sensul că v-ați putea muta din Bosanci în zona metropolitană unde primarul Sucevei abia vă așteaptă. Și dumnealui nici nu s-a lăudat în presă că şi-a donat salariul, cu care ar fi cumpărat pîini pentru persoanele nevoiaşe, fiindcă în Suceava nu trăiesc persoane nevoiașe și nici cîinii nu umblă cu pîini în coadă.

Politician: Nu putem compara situaţia Bosanciului cu cea a Sucevei. Suceava e cea mai mare putere metropolitană. Noi bosîncenii  în schimb avem o abordare bosînceană de mai bine de jumătate de secol, o abordare echilibrată, respectată şi lumea din metropolă a avut încredere în noi. Dacă am face o astfel de mişcare toate părţile şi-ar pierde încrederea în politica bosînceană. Deci dacă facem acest gest, vom pierde peste jumătate de secol de bosînceală.

Reporter: Ca să revin la întrebarea inițială, ce document stă la baza acestui mit potrivit căruia primarul bosîncean în vigoare ar fi un filantrop care munceşte benevol pentru binele comunităţii?

Politician: Eu am dimpotrivă la mînă un document care dovedeşte că de fapt şi de drept lucrurile pe la Bosanci stau cu totul altfel decît la Ierusalim.

Fiţi sociabili!