Altă întrebare

Reporter: Dacă-mi permiteţi să încep interviul, vă mărturisesc că, pe parcursul acestui interval în care nu ne-am întîlnit, am adunat în mine însumi un noian de întrebări în care m-am încîlcit total, iar acuma, pînă am să mă limpezesc, nu-mi vine pe limbă decît o singură întrebare generică: ce mai faceţi?

Politician: Şi eu sînt cam încîlcit la minte în clipa de faţă, fiindcă ieri, în timp ce mă deplasam către casă, am fost abordat de o persoană aproape necunoscută, de sex feminin, care semăna cu Dăncilă, care m-a întrebat cum să ajungă la cimitir, fiindcă vrea să dea ceva de pomană pentru regele Cioabă. În timp ce vorbea, necunoscuta a pus mîna pe mine și mi-a spus să nu mă tem, deoarece este o persoană credincioasă de la guvernare. Individa mi-a spus să mă rog. Eu i-am explicat cum să ajungă la cimitir, după care mi-am continuat drumul spre casă, în timp ce femeia necunoscută, care semăna cu Dăncilă, a mers în direcția opusă. În drum spre locuință, am băgat mîna în buzunar și am găsit niște șervețele de hîrtie în care se aflau un lănțișor, o pereche de cercei și un inel din metal comun, de culoare galbenă. În momentul respectiv am observat că nu mai am verigheta la mînă și nici lănțișorul cu cruciuliță de la gît. De asemenea, cînd am verificat portofelul, am constatat că din acesta îmi lipseau 984 de lei. Nu-mi amintesc cum am rămas fără bijuterii și fără suma de bani și nici cum au ajuns bijuteriile din metal comun în buzunarul meu.

Reporter: Mergînd pe firul naraţiunii dumneavoastră, n-am cum să nu mă opresc la regele Cioabă. L-aţi cunoscut pe regele Cioabă? Şi dacă l-aţi cunoscut, puteţi să-mi spuneţi în ce împrejurări l-aţi cunoscut?

Politician: Să-l lăsăm naibii pe regele Cioabă şi să ne referim mai degrabă la această femeie, care semăna cu Dăncilă, care îţi spune să nu te temi de dînsa, deoarece este o persoană credincioasă, şi cînd ajungi acasă şi bagi mîna în buzunar, găseşti nişte şerveţele pline cu lănţişoare, cercei şi inele din metal comun de culoare galbenă. Dar în acelaşi timp, cînd îţi verifici portofelul constaţi că din acesta lipsesc o grămadă de bani. Şi dacă te gîndeşti ce s-a întîmplat cu adevărat la guvernare, nu-ţi aminteşti în ruptul capului cum ai rămas fără bijuterii şi fără suma de bani şi nici cum au ajuns bijuteriile din metal comun în buzunarul tău.

Reporter: În situaţia asta, eu sugerez că şi-ar fi băgat coada ori necuratul ori Ciuma Roşie. Dumneavoastră nu v-aţi pus nişte întrebări legitime legate de starea de fapt şi de drept? Că uite ce-a făcut această femeie chiar cu justiţia!

Politician: Că bine zici! Cînd m-am trezit în situaţia asta, şi eu m-am gîndit la Ciuma Roşie ca la o femeie care seamănă cu Dăncilă, că la necuratul mi-a fost frică să mă gîndesc. Şi atunci mi-au răsărit în minte o suită de întrebări legitime.

Reporter: Vă mai aduceţi aminte întrebările respective?

Politician: Cum să nu? Mi le aduc aminte perfect şi în ordinea stabilită. Iată aşadar prima întrebare: cu ce obraz veniţi în judeţul Suceava, domnilor parlamentari de la Ciuma Roşie PSD-ALDE, şi cum veţi răspunde populaţiei la cîteva întrebări?

Reporter: Va să zică este vorba de o întrebare în întrebare, fiindcă în felul acesta întrebarea moarte n-are? Sau faceţi acuma faţă de mine o figură de stil?

Politician: Exact asta este, o întrebare în întrebare şi în acelaşi timp, cum bine ai remarcat, o figură de stil. Şi ca să continui ce-am început, iată o altă întrebare: nu aţi avut curajul să susţineţi amendamentul nostru pentru construcţia de magistrale de gaz natural spre Vatra Dornei şi alte 50 de localităţi de care să beneficieze 80.000 de suceveni. Aţi votat împotriva acestui amendament cînd ştiţi că tot voi aţi mărit exagerat preţul lemnului de foc. Cu ce obraz veniţi să explicaţi că vă judecaţi cu 500 de biserici din judeţul Suceava, dorind să le luaţi proprietatea, şi aţi blocat conducta de gaz spre Dorna?

Reporter: Cine vă aşteptaţi să răspundă la această întrebare atît de elaborată intelectual şi politic?

Politician: Stai aşa, că n-am terminat de pus întrebări.

Reporter: Altă întrebare?

Politician: Nu numai altă întrebare, ci de-a dreptul o suită de alte întrebări, cum ar fi: cu ce obraz veniţi pe Valea Bistriţei, unde de şapte ani durează lucrările la drumul care să ne lege de Pasul Prislop şi nu l-aţi terminat? Cu ce obraz le veţi explica sucevenilor că aţi fost împotriva modernizării DN 2 care leagă Suceava de Bucureşti şi care arată jalnic de la Fălticeni spre Roman? Cu ce obraz veţi veni în faţa sucevenilor ştiind că aţi votat împotriva realizării de sensuri giratorii şi modernizări de intersecţii ca să diminuăm numărul de accidente rutiere grave care, în guvernarea voastră, sînt cele mai multe din ţară?

Reporter: Dacă-mi permiteţi şi mie altă întrebare, poate-mi răspundeţi sincer, anume că dacă nu apărea acea persoană necunoscută de sex feminin, care v-a întrebat cum să ajungă la cimitir, fiindcă vrea să dea ceva de pomană pentru regele Cioabă şi dacă nu aţi fi verificat portofelul, constatînd că din acesta vă lipseau 984 de lei, şi dacă nu vă aminteaţi cum aţi rămas fără bijuterii și fără suma de bani și nici cum au ajuns bijuteriile din metal comun în buzunarul dumneavoastră, ce întrebări mai puneaţi la ora actuală?

Politician:  Le-aş fi transmis liderilor PSD Suceava să nu ne aburească cu proiecte care se datorează primarilor, pentru care nu au nici un merit. Şi le-aş fi spus la obraz în felul următor: veţi avea un greu examen de trecut cu sucevenii şi vă garantez că vă vom întreba mereu de acest lucru, oriunde veţi fi. Nu încercaţi să aburiţi populaţia acestui judeţ, că nu ţine! Lumea este informată. Aţi ratat şansa de a fi patrioţi, de a ţine la acest judeţ, cu riscul de a vă pune rău cu Teleormanul. Vă aştept în teren să daţi explicaţii.

Reporter: Cum le-aţi fi spus la obraz treburile astea, dacă ziceţi că ăştia de la Ciuma Roşie n-au nici obraz, nici ruşine? Şi în care teren îi aşteptaţi să vă dea explicaţii?

Politician: Că bine zici. La asta nu m-am gîndit. Dar mi-a venit o idee pe loc: îi aştept pe toloacă la Teleorman!

Fiţi sociabili!