Alegeri în Bucovina

Reporter: V-am invitat la această masă rotundă nu pentru a vă servi cu meniuri de post, precum friptură de soia în sînge sau fasole bătută la proţap, nici cu meniuri de dulce, precum salată de ceafă de porc amestecată cu mici şi stropită cu palincă de cinci focuri din belşug. V-am invitat la această masă rotundă cu scopul de a dezvălui cititorilor noştri frămîntările dumneavoastră politice în preajma alegerilor europarlamentare, şi nu numai, şi soluţiile preconizate pentru bunăstarea poporului bucovinean. Am să încep aşadar cu un politician din opoziţie, specializat în educaţie şcolară pe multiple planuri. Domnule deputat, la ce nivel se află educaţia şcolară din ţara noastră la ora actuală?

Politician educat: Mă numesc Ioan şi totodată Balan şi eu vreau neapărat să se ştie că chiar am adus în atenţia ministrului Educaţiei diferite aspecte care am auzit, cum ar fi dacă nu ar fi oportună pregătirea, în mod organizat, în cadrul şcolilor, a tuturor elevilor pentru examenele de evaluare naţională.

Reporter: Au fost de curînd simulări ale acestor examene. Dumneavoastră cînd mergeaţi la şcoală în copilărie, în cazul în care mergeaţi, aţi avut parte de astfel de simulări?

Politician educat: Eu toată viaţa am simulat mersul la şcoală şi educaţia, de asta mă pricep acuma la interpelări pe această temă majoră.

Reporter: Ce vi se pare în neregulă cu simulările actuale din sistemul actual de învăţămînt?

Politician educat: Rezultatele obţinute de elevii claselor a VII-a şi a VIII-a cu ocazia desfăşurării simulării pentru evaluarea naţională au produs un şoc în rîndul elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice din întreaga ţară. Ministerul Educaţiei Naţionale nici măcar nu s-a obosit să depisteze care este cauza performanţelor atît de slabe ale elevilor.

Reporter: Şi cauza care este, după evaluarea dumneavoastră personală atît de educată?

Politician educat: Cauza este această ciumă roşie de la guvernare care-şi bate joc de simulările naţionale chiar înainte de alegerile europarlamentare.

Reporter: Vă mulţumesc şi vă mai aştept să ne educaţi la cap cu alte interpelări savante şi dau cuvîntul în continuare unui politician de la guvernare care a ridicat mîna să intervină.

Politician sănătos: Mă numesc Maricela şi intervin ca să anunţ declaraţia politică cu tema „Ziua Mondială a Sănătăţii – Sănătatea pentru toţi!”. Şi ca să fiu în ton cu colegul parlamentar educat vă atrag atenţia că celebrarea anuală a acestei zile are ca scop conştientizarea tuturor oamenilor, a organizaţiilor guvernamentale şi non-guvernamentale asupra importanţei pe care sănătatea o are pentru viaţa fiecărui individ şi pentru societate.

Reporter: Cu alte cuvinte, ne atrageţi atenţia că este important să fim sănătoşi, ca să putem ieşi din casă în ziua alegerilor, să mergem în pas alergător la secţiile de votare şi să votăm candidaţii partidului dumneavoastră?

Politician sănătos: Eu nu spun, dar afirm în cunoştinţă de cauză. Tocmai de aceea, forurile de decizie politică de la noi trebuie să asigure cadrul necesar unei conduite politice adecvate şi corecte tuturor pacienţilor de la urne, indiferent de statutul lor social-democrat.

Reporter: Acum este timpul să aflăm şi opinia unui politician-vedetă tv obişnuit cu microfoanele şi cu camerele de luat vederi. Ca să nu vă limitez puterea de opinie, am să vă întreb pur şi simplu: ce părere aveţi?

Politician vedetă: Ca să vedeţi că eu nu mă ocup cu subiecte de mîna a doua sau cu tot felul de prostii precum simulările de inteligenţă şi durerile la picioare de lemn, eu am să mă afirm în spaţiul electoral cu proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului cu privire la implementarea Programului „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.

Reporter: Ăsta are legătură cu repatrierea tezaurului de aur de la Londra sau cu taxa pe lăcomia băncilor supranumită Robor?

Politician: Are şi nu are. Dar cînd face PSD – ALDE ceva, și ceva bun ce nu poate fi negat în totalitate, se găsesc chichițe. Ba că-i blondă, ba că e brunetă, ba că nu merge, ba că scîrțîie.

Reporter: Vă referiţi faptul că ăia care găsesc chichiţe se referă la doamna Dăncilă?

Politician vedetă: Mă refer şi nu mă refer, fiindcă ei caută doar nod în papură și nu înțeleg că nu există nici o bancă în România care să-ți ofere 50% din cît ai depus, că suma este una mică de 100 de lei și cine își dorește o poate face, e opțională și nu e obligatorie.

Reporter: Pe mine ce m-aţi sfătui, dacă aş vrea să mă însor? Să-mi iau o nevastă blondă, care scîrţîie sau una brunetă, care cotcodăceşte?

Politician vedetă: Mai întîi te înscrii în programul „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”, pe urmă aştepţi să-ţi crească păr ştii tu unde, pe urmă votezi listele noastre la europarlamentare şi abia la urmă de tot te apuci să te-nsori.

Reporter: Mulţumesc. Şi acum să ne adresăm unui politician local de acasă din Bucovina, să ne povestească cum aşteaptă marea sărbătoare electorală intitulată „Paştele în Bucovina”.

Politician local: În aşteptarea acestei sărbători, mai întîi m-am pozat cu un confrate de-al tău cu batistă la piept, ca să cîştigăm alegerile europarlamentare. Pe urmă am revenit la oile noastre şi am a avut o discuţie cu vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu, în care i-am solicitat acestuia să găsească cît mai repede soluţii la cîteva probleme grave cu care se confruntă administraţiile locale din judeţ.

Reporter: Şi despre colegii dumneavoastră de masă rotundă ce ne puteţi spune?

Politician local: Eu am să mă scol de la masă, fiindcă la masă te aşezi abia după ce ai lucrat cu spor şi după ce ai cîştigat alegerile. Pînă atunci, hai să mai răbdăm de foame, fiindcă constructorii spun că, în aceste condiţii, nu vor putea intra la lucrări şi ar fi păcat, mai ales că de acum vremea s-a încălzit şi aşteptăm cu nerăbdare să cînte cucul, să dea semnalul Alegerilor în Bucovina.

Fiţi sociabili!