Ajutorul de la Suceava

În timpul audierii din comisiile de cultură ale celor două camere ale Parlamentului, la finalul cărora suceveanul Bogdan Gheorghiu a primit aviz pozitiv pentru a prelua funcţia de ministru al Culturii, acesta a spus ceva despre Cetatea de Scaun şi Muzeul Bucovinei. Domnul Gheorghiu a afirmat că ar vrea să „externalizeze în întreaga Românie” proiectele culturale de succes de la Suceava, referindu-se la Cetatea de Scaun şi la Muzeul de Istorie, care au trecut prin ample lucrări de modernizare.

Nu ştiu dacă e cea mai fericită exprimare asta cu externalizarea, însă deputatul liberal s-a referit, evident, la aplicarea de reţete asemănătoare în toată ţara. Bogdan Gheorghiu ar fi putut plusa, spunînd că n-ar fi rău ca municipiile reşedinţă de judeţ să dea copy-paste unui alt proiect cultural de succes implementat la Suceava, şi anume Teatrul „Matei Vişniec”. Evident, mă refer la municipiile reşedinţă de judeţ care n-au teatru.

În fine, într-adevăr ceea ce s-a întîmplat la Cetate şi la Muzeu s-a întîmplat foarte bine. Un merit îl are Consiliul Judeţean Suceava, în subordinea căruia se află Muzeul Bucovinei, în curtea căruia se află şi Cetatea, însă cel mai mare merit îl au directorul Emil Ursu şi colegii săi de la muzeu. De-a lungul directoratului său, domnul Ursu a derulat mai multe proiecte, multe şi diverse, şi de aceea ştie drumul la Ministerul Culturii pe de rost, dar şi cum arată birourile şi birocraţia din cadrul acestei instituţii. Domnul Ursu cunoaşte pe deplin mai toate faţetele Ministerului Culturii şi cum se poate lucra cu acesta şi în interiorul acestuia.

De aceea, suceveanul Emil Ursu i-ar putea fi de un real ajutor suceveanului Bogdan Gheorghiu, în cazul în care acesta va ajunge pînă la urmă ministru al Culturii.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM.

Fiţi sociabili!