Adunarea de probleme şi scăderea de libertăţi

Chiar şi cele mai solide căsnicii – din cele ajunse la vîrsta metalelor preţioase (argint, aur, platină) – au parte, adesea, de doza de adrenalină generată de dialogul oarecum… contradictoriu. Care, se ştie, e o sursă de progres, de evoluţie. Şi o şansă de a salva vorbirea, limbajul articulat ca unealtă de comunicare în acele cupluri atît de sudate (de ruginite?), încît discuţiile se poartă acolo mai mult muţeşte, prin priviri şi gesturi scurte, dar pline de conţinut.

Să luăm, de pildă, banalul, paşnicul reproş feminin: „Vasile, de ce nu ai dus gunoiul? Dacă o fi trecut  maşina!?”. Ei bine, Vasile – care tocmai admira un pictorial cu sînii cei noi-ganţ ai Ginei Pistol – aşează aparent calm revista alături (nu înainte de a întoarce, preventiv, paginile spre articolul lui Pleşu!) şi răspunde, scurt, dar filosofic: „De ce începi, mereu, cu <de ce>?. Puteai spune simplu <du gunoiul>”.

În genere, bărbaţii, departe de a fi analitici, dar nutrind, majoritar, prejudecata că ei sînt dotaţi genetic cu logică superioară, trec iute, cînd se simt încolţiţi, la analiză de text. Vasile: „La <de ce>-ul tău inutil aş putea da o mulţime de răspunsuri perfect logice, dar la fel de inutile: am uitat (tu trebuia să-mi aminteşti, nu?). Sau: tu îl duci jos de 30 de ani. De ce am schimba bunele tradiţii? Ori – ca să fiu sincer – mă doare-n cot că a trecut maşina! Că doar vine şi săptămîna viitoare! Dacă, mă rog, primarul nu va schimba, iar, operatorul”. 

Astfel încît aici, dar şi în ediţia viitoare, voi insera cîteva definiţii (abrev. D) „specializate” ale căsniciei. Bune, precum alunele la bere, cel puţin pentru a le savura cu consoarta, în lipsa altor subiecte. D. religioasă. „Act religios care constă în a crea un răstignit în plus şi o virgină în minus”. D. juridică. „Sentinţă prin care condamnatul pe viaţă este eliberat numai pentru… rea purtare”. D. speranţei ratate. „Contract prin care nici o femeie nu are ceea ce spera şi nici un bărbat nu spera ceea ce are”. D. matematică. „Adunare de probleme, scădere de libertăţi, înmulţire de responsabilităţi şi împărţire de bunuri”. D. teatrală (oricum, orice căsătorie devine, cu timpul, una foarte „teatrală”). „Căsătoria este ca o piesă de teatru cu două personaje care, fiecare, nu citeşte atent şi critic decît o partitură: cea care îi revine, de fapt, celuilalt”. D. antică (de fapt, eternă). „Însoară-te, te vei căi! Nu te-nsura… te vei căi!”. D. pariziană. „Un soţ este acel om grăbit care o iubeşte pe viitoarea lui nevastă pentru ceea ce nu este, dar o părăseşte la fel de grăbit pentru ceea ce este!”. D. prudentă. „Cu vecinul nu e bine să discuţi nici de nevasta ta, nici de nevasta lui.” (Raymundus Lullus) D. cognitivă. „Bărbaţii care nu le înţeleg pe femei sînt de două tipuri: căsătoriţi şi necăsătoriţi”. (Jacques Languirand) D. violentă. „Bărbatul e singurul mascul care-şi bate femela. Asta înseamnă fie că el e cel mai brutal dintre toţi masculii, fie că femeia e cea mai afurisită femelă”. (Georges Courteline) D. interesată. „Femeilor le plac, ca soţi, bărbaţii plinuţi… în zona portofelului”. (Kay Ingram). D. atragerii atenţiei. „Dacă vrei ca soţia să te asculte cînd vorbeşti, vorbeşte cu altă femeie. O să fie numai ochi şi urechi”. (Sacha Guitry). D. discretă. „Cînd o doamnă refuză, trebuie să fie discretă. Cînd nu refuză, bărbatul trebuie să fie discret”. (Jean Dolent). D. simulantei. „Orice femeie poate să mimeze singură că are un orgasm, dar numai cu ajutorul unui bărbat pe care l-ar vrea de soţ ea poate să mimeze că este îndrăgostită”. (Woody Allen). D. feroviară. „Unele căsnicii seamănă cu trecerea trenului prin gară, altele cu gararea vagoanelor de marfă pe o linie plină de buruieni”. (Ovidiu Pecican). D. jumătăţilor. „O căsnicie bună este formată dintr-o jumătate bună şi una tare”. D. sforăitului. „O căsnicie fericită este atunci cînd jumătate sforăie şi cealaltă jumătate nu aude…”.  

P.S. Cred că v-aţi prins că aici şi în cîteva ediţii viitoare, subsemnatul încearcă un „promo” la viitoarea lui carte, „Dicţionar amoros”.

 

Fiţi sociabili!