În săptămîna 21 octombrie – 25 octombrie 2024, în mai multe școli din țară, inclusiv la Colegiul Național <Eudoxiu Hurmuzachi> din Rădăuți a fost <Săptămîna verde>. Directorul instituției, Adrian Puiu, a spus despre aceste programe: ”Pare că abia a început noul an școlar, totuși au trecut șase săptămîni. Destul de multe școli, cel puțin la nivelul județului, dar cred că și la nivel național, organizează în ultima săptămînă din primul interval de învățare fie <Școala verde>, fie <Școala altfel>, cele două tipuri de programe de activități educative introduse în ultimii ani ca activități alternative extracuriculare, prin care școlile organizează diverse activități, oferte pe care le pun la dispoziție elevilor. Nu este neapărat prea devreme, deoarece metodologia și structura anului școlar prevede faptul că <Săptămîna altfel> și <Săptămîna verde> nu pot fi organizate în același interval de învățare. Și din pricina faptului că intervalele II și III sînt pe parcursul iernii, atunci ne rămîn ca intervale disponibile intervalele I, IV și V de învățare. Și atunci, pentru a nu fi foarte apropiate una de cealaltă, în principiu, majoritatea școlilor și-au organizat una în toamnă și una în primăvară.
Din punctul meu de vedere ele sînt foarte eficiente, deși sînt destul de controversate, să spun așa, de către o parte dintre cadrele didactice. Dar ca să ne racordăm la timpurile contemporane, la timpurile moderne, la necesitățile pe care educația le cere în contextul secolului XXI, este nevoie de astfel de activități, pentru a acoperi și alte tipuri de competențe pe care curicula școlară nu le regăsește în planurile cadru, discipline care nu se studiază, precum educație juridică, educație financiară, educație pentru mediu, decît tangențial, în cadrul unor teme la unele discipline, dar destul de deficitar, aș spune. Și atunci este nevoie de astfel de activități prin care să compensăm și să completăm nevoia de a pregăti elevii în diverse domenii, cît mai variate, în ideea de a contribui la formarea unei personalități complexe și complete.
E adevărat (unii elevi privesc această săptămînă ca pe o mini-vacanță), unii nu sînt atît de implicați în aceste activități. Este și imposibil ca randamentul sau eficiența să fie de 100%. Dar, în mare parte, totuși, eu cred că ei conștientizează și apreciază importanța acestui tip de activități în care au posibilitatea de a relaționa, de a interacționa și altfel decît în contexte formale, cu atît mai mult cu cît în timpul acestor activități se realizează abordări inter-trans, intra-disciplinare, se dezvoltă competențe și abilități variate și diversificate care, așa cum spuneam, nu sînt atinse prin studierea disciplinelor din planul cadru. Învață să învețe prin colaborare, prin organizare, prin distribuire și asumare de sarcini. Astfel, realizăm activități foarte diferite, foarte complexe, prin care ei să își dezvolte personalitatea pe diverse planuri”.