David Saranga este cel de-al ”n”-lea ambasador care a vizitat județul Suceava. Pentru a ”n”-a oară, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut o prezentare a potențialului economic al județului nostru. Domnul Flutur i-a vorbit ambasadorului Israelului la București despre dezvoltare economică, sănătate și turism, cu referire la parcul industrial, Aeroportul „Ștefan cel Mare”, agricultura și industria alimentară, dar și sectorul IT. Gheorghe Flutur i-a oferit ambasadorului Saranga o trăistuță bucovineană pe care era inscripționat îndemnul „Hai în Bucovina!” și un coșuleț cu ouă încondeiate.
Domnul ambasador a vizitat mănăstirile, cum altfel?, și a gustat din bunătățile zonei, firesc. Asta fac ambasadorii și este de datoria gazdelor să facă tot ce le stă în putință pentru ca înalții oaspeți să se simtă foarte bine, astfel încît aceștia să spună mai departe cît de minunate sînt meleagurile pe care le-au vizitat și cît de minunați sînt oamenii pe care i-a întîlnit.
Comparativ cu ceilalți ambasadori care au vizitat Suceava, domnul Saranga a vrut să cunoască și Suceava reală. David Saranga nu a dorit să se limiteze la discuții protocolare și la băut vișinată din vîrful buzelor, și a căutat contactul și cu oamenii simpli, ceea ce este de apreciat. De pildă, ambasadorul a plantat brazi, iar apoi l-a însoțit pe un bărbat de 86 de ani din Botoșana la arat și la pus cartofi. Așa un ambasador mai rar sau chiar deloc.
Dacă Gheorghe Flutur nu ar fi timorat de statura lui Klaus Iohannis, poate că ar îndrăzni să-i sugereze acestuia să copieze modelul israelian. Ce bine ar fi dacă ambasadorul Sibiului la București ar călca pe urmele ambasadorului Israelului la București, pentru a încerca să cunoască Suceava reală, care este România reală la scară mai mică.
Din păcate, o eventuală invitație a lui Gheorghe Flutur ar fi refuzată de Klaus Iohannis, pentru că pe ogor nu sînt piste pentru bicicliști.
Asta la pista, baby!