Your browser does not support the audio tag. https://live.radiotop.ro/radio/8000/radio.mp3?1605648477
Acasă Actualitate 9 mai, o triplă perspectivă

9 mai, o triplă perspectivă

Românii sărbătoresc ziua de 9 mai dintr-o triplă perspectivă: Ziua Europei, Declarația de Independență a României în 1877și victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. De-a lungul timpului aceste date au fost sărbătorite în mod diferit, nuanțele și conținutul lor fiind adaptat, în Estul Europei, politicii oficiale a regimurilor aflate la putere.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial s-a ridicat la modul serios problema punerii în comun a întregii producții de cărbune și oțel (franceză și germană) și de a o încredința unei autorități comune, puternice și independente. Acest plan revoluționar a fost prezentat de către Robert Schuman, ministrul francez de externe, la 9 mai 1950, în cadrul unei conferințe de presă susținută în Sala Orologiului din Quai d’Orsay. Acest plan punea accentul pe reunirea națiunilor europene și eliminarea tensiunilor seculare dintre Franța și Germania. Construcția europeană trebuia restartată pe terenul fertil al producției economice, iar piatra unghiulară a edificiului european era reprezentată de reconcilierea istorică franco-germană. Proiectului Schumann i s-au alăturat statele din Benelux și Italia, iar pe 18 aprilie 1951 a fost semnat Tratatul de la Paris prin care era instituită Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului – CECO, între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg șiOlanda. În 1957, prin Tratatul de la Roma, aceste state au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană (Uniunea Europeană de astăzi). Pe 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria aderă la Uniunea Europeană. În prezent, Uniunea Europeană are 27 de state membre. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.

Independența de stat a României a fost proclamată pe 9 mai 1877, în contextul geopolitic oferit de războiul din Balcani (1877-1878). Unul dintre cei mai perfomanți miniștri de externe ai României, istoricul și omul politic Mihail Kogălniceanu a declarat: „Sîntem dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa”. Răspunzînd unei interpelări ce-i fusese adresată de către un deputat, Kogălniceanu a răspuns astfel: „Sîntem independenţi, sîntem naţiune de sine stătătoare”. A doua zi, pe 10 mai, independenţa a fost proclamată din nou şi votată de către Camerele reunite, după care a fost promulgată de către domnitorul Carol I şi publicată în Monitorul Oficial. Indepedența de stat a României a fost recunoscută în mod oficial în cadrul Congresului de Pace de la Berlin (13 iunie – 13 iulie 1878).

Al Doilea Război Mondial s-a încheiat în mod oficial la data de 8 mai 1945. La 7 mai 1945, ora 02.41, la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Franţa, liderii Wehrmachtului, generalul-colonel Alfred Jodl şi amiralul Hans-Georg von Friedeburg, au semnat capitularea necondiţionată a Germaniei. A doua zi, la ora 15.00, preşedintele SUA, Harry S. Truman, premierul britanic, Winston Churchill, şi generalul francez Charles De Gaulle au anunţat oficial victoria. Această zi este aniversată drept Ziua Victoriei. Însă, la momentul respectiv, I.V. Stalin a fost nemulțumit de faptul că Germania nu a capitulat în Berlinul ocupat de Armata Roșie. Din acest motiv a fost organizată pe 9 mai 1945, la ora 00.16, o a doua capitulare în Berlin, semnată de feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului. Ziua Victoriei este marcată în data de 9 mai în ţările din Europa de Est, între care şi România, în statele aparținătoare defunctei URSS (inclusiv, fosta Iugoslavie). În schimb, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei în Europa sau V-E Day este sărbătorită în data de 8 mai. Între timp, România a aderat la viziunea europeană – Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite împotriva Germaniei naziste este sărbătorită în Europa şi în SUA la 8 mai. (Foto: history.com)

Daniel Hrenciuc, doctor în istorie, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Suceava

Exit mobile version