3 din primii 22 la Suceava!

Încă nu au dispărut ecourile edițiilor din acest an ale celor două festivaluri care au introdus Suceava pe harta marilor evenimente de blues și de rock, că noi am și început să discutăm despre ceea ce va fi la anul. Deja se poartă tratative, deja ne facem noi, spectatorii, speranțe, mai ales că standardele la care organizatorii ne-au ridicat în cei 10 ani de cînd au demarat evenimentele (blues-ul i-a împlinit deja, rock-ul va avea anul viitor ediția a X-a) ne fac să ne gîndim mereu la mai bine, la nume mai mari.

Ar trebui să ne reamintim că startul l-a dat Bucovina Rock Castle, în 2015, cînd la Cetate a concertat Jan Akkerman, fost lider al fostului grup fenomenal Focus, care a produs legendara piesă „Hocus Pocus” (la care Jan a fost coautor, alături de Thijs van Leer) datorită căreia Akkerman a fost desemnat în 1973 cel mai bun chitarist din lume. Tot la BRC a concertat, în 2016, un alt monument în viață: Uli Jon Roth, fost chitarist solo al grupului Scorpions în perioada cea mai bună a grupului, între 1973 – 1978. Fiindcă blues-ul nu putea rămîne mai prejos, în 2016 ni l-a adus pe Josh Smith, un american pe care-l găsim în referendumul revistei „Guitar World” despre cei mai buni chitariști de blues, publicat recent, pe locul 16. Într-un clasament în care locul I aparține lui Joe Bonamassa, pe II este Eric Clapton, iar pe 10 Billy Gibbons. Asta încă nu-i tot. Anul acesta, am avut parte de două capete de afiș: Eric Gales (care venise încununat de la Blues Awards cu premiul pentru „Best Blues-Rock Guitarist”) și Robben Ford. Ei bine, în același referendum de la „Guitar World” îi găsim plasați astfel: Eric Gales pe 12, Robben Ford pe 22.

Hai că ne-am dat naibii: trei dintre cei mai buni 22 de chitariști de blues din lume au cîntat la Suceava în ultimii trei ani. Oare ce urmează?

Fiţi sociabili!